Så skapas fler tävlingar i Nose Work

Intresset för den nya sporten Nose Work växer lavinartat. Faktiskt precis som jag förutspådde när jag gick min instruktörsutbildning hösten 2015. ”Det kommer att bli större än både agility och rally” sa jag då. Och mycket pekar på att jag får rätt. Vilket leder till både glädjeämnen och en del bekymmer.

Glädjeämnet är att så många hundar och deras hundägare får ha så enormt roligt. Att hundens nos kommer till sin rätt, att hunden får känna sig lika duktig, smart och tillfredsställd som en narkotikahund och att föraren får bli imponerad av hur bra hunden klarar alla utmaningar den ställs inför.

Bekymret är att det blir sådant tryck på tävlingar. Redan ett halvår in på det första officiella tävlingsåret kommer cirka 50-60 anmälningsmejl in på bara en minut när anmälningarna släpps. Det blir först till kvarn, lottningar och annat för att skipa rättvisa. Många som inte får vara med blir besvikna och många gånger sura.

Därför har jag ett förslag: Ordna en tävling du med! Så hjälper du till att skapa fler tävlingstillfällen, så fler får ha roligt, så att trycket minskar. Du kan – jag hjälper dig. Läs vidare bara!

Det är sagt att privata aktörer med f-skattsedel samt olika hundklubbar som brukshundklubbar, kennelklubbar och rasklubbar får arrangera tävlingar. Troligen är du med i någon klubb. Kanske i en rasklubb, eller brukshundklubb? Ta då kontakt med denna klubb och säg att du vill arrangera en Nose Work-tävling med deras hjälp. Erbjud dig att bli den person som får den här klubben att hänga med på det nya – att bli en klubb att räkna med när det gäller Nose Work. Här kan du läsa mer om det på SNWK:s hemsida: http://www.snwk.se/prov-tavling/ansokan-om-officiell-tavling/

Men jag vet ju inte hur man gör? Ska ”lilla jag” verkligen dra på mig ett sådant arrangemang? Tänker du så? Det gjorde jag också i början. Men jag VILLE så gärna skapa en rolig tävlingshelg för alla Nose Workare i min närhet så jag tänkte att jag testar. Jag läste på, frågade kunniga domare och andra i Nose Work-klubben och tog det steg för steg. Det gick alldeles utmärkt. Jag ordnade en tvådagarstävling i september 2016 och en tvådagarstävling i juni 2017. Nu tänker jag bjussa på allt jag hittills lärt mig så att du har en gräddfil och bara kan köra igång direkt.

  1. Hitta några datum då du gärna vill köra tävlingen. Ta en tvådagarstävling när du ändå är igång. Det lockar fler tävlande eftersom de liksom får två tävlingar på samma resa. Och det sparar pengar eftersom domarna bara reser en gång men dömer två dagar.
  2. Hitta domare och kolla datumen med dem. Boka dem. Varje domare får döma 25 ekipage per dag. Så fundera på om du vill anlita en eller två. För mig har det känts effektivare med två. Då får man ha ca 40-50 ekipage på en dag. Kolla med den domare du anlitar hur många den vill döma på en dag. Det finns klass 1-domare och klass 2-3 domare. Om du tänkt arrangera en klass 1-tävling så funkar alla domare på listan. Vill du även ha klass 2 så är det lite färre domare som kan. Du hittar alla domare här. Domararvodet är 900 kr/dag/domare. Om du har två domare en helg blir det alltså 3600 kr i domararvode du ska betala. Du ska inte betala direkt till domarna, utan SNWK arvoderar och betalar reseersättning till domarna och detta faktureras din klubb i efterskott. Det faktureras även en registreringsavgift på tävlingsresultaten, 60 kr per resultat. Så en del av anmälningsavgiften ”försvinner” dit – bara så du vet.
  3. Ge din klubb i uppdrag att ansöka om att bli arrangör. Det gör ni här: http://www.snwk.se/prov-tavling/ansokan-om-officiell-tavling/ Och sedan att ansöka om att arrangera tävling via snwk2.se. Bestäm om du och din klubb vill ha TSM eller TEM. Tävling samtliga moment innehåller inomhussök, behållarsök, utomhussök och fordonssök. Tävling enskilt moment innehåller ex vis fyra inomhussök eller fyra fordonssök. När ansökan godkänts får ni också en arrangörsmanual där ni får veta viktiga saker att tänka på vid arrangemanget. Där får ni massor av bra info. Det du kan läsa här handlar mer om sånt som är bra att veta och tänka på, men som inte alltid framkommer i en arrangörsmanual.
  4. Bestäm vad ni ska ta i tävlingsavgift. En vanlig summa idag är 350-400 kr per tävlande och dag.
  5. Hitta häftiga ställen att vara på. Det här tycker jag är den roligaste biten. Fast också lite klurigt eftersom hundar inte tillåts överallt. Fokusera på att tävlingsområdet har bra med toaletter, parkering och något ställe där man kan ha ett fik eller så. Eller om det finns någon affär eller pizzeria i närheten så folk får mat den vägen. Tänk på att stället ska klara att hålla ett inomhussök, utomhussök, behållarsök och fordonssök, om du nu valt att arrangera en TSM. Fråga runt bland dem du känner. Tänk på att det är smart att placera behållarsöket under tak så blir det inte problem om det regnar eller blåser. Särskilt i klass ett då det är kartonger som lätt blir sladdriga i regn. Oftast är det inomhussöket som krånglar eftersom man så sällan får ha hund inomhus. Men om du bara hittar ett uthus med fyra väggar så duger det. Ladugårdar och stall funkar. Maskinhallar. Någon grillkåta eller vad sjutton som helst. Se möjligheterna. Kolla med din domare om du känner dig tveksam om det funkar. Och tänk på att om du vill hålla till i en offentlig miljö där andra ”vanliga” människor kan vistas så behöver du kanske söka tillstånd hos polisen. Kostar ca 900 kronor. Jag sökte exempelvis tillstånd när jag skulle arrangera en tävling i Bonnstan, gamla huslängor från 1800-talet som också fungerar som sommarstugor.  Många vistas där och har sin promenadrunda i området. Tänk gärna logistik när du planerar områdena. Tänk var de tävlande ska vara medan de väntar. Hur du ska göra för att de inte ska se. Vilken väg de ska gå fram till tävlingsområdena, och vilken väg de ska gå därifrån. Tänk på att Nose Work ska vara för alla, så underlätta för dem med reaktiva hundar. Se till att undvika trängsel och onödiga flaskhalsar. Gott om plats ska det helst vara.
  6. Hitta funktionärer. Börja ragga dem i god tid. Om din klubb ordnar tävlingen så borde det ju finnas funktionärer att tillgå i klubben. Om du arrangerar en tävling med två domare så behöver du: Två tidtagare, ev två protokollskrivare (domarna är lite olika där om de vill skriva själva eller ha en skrivare – så fråga din domare hur hen vill ha det), två ropa fram-personer som håller koll att nästa tävlande är på plats och ev följer den fram till tävlingsplatsen ifall det är svårt att hitta, ev mottagare som ser till att den tävlande inte ser för mycket när den kommer fram till tävlingsplatsen, som säger att ”här ska du vänta en stund” och sedan ger tecken när det är klart att komma fram. Du behöver två protokollöpare som hämtar protokoll hos domarna efter ca varannan/var tredje hund och tar dem till sekretariatet. Du behöver en trygg person som gillar Excel i sekretariatet. Den ska helst sitta på en undanskymd plats där den får jobba ostört. Den ska ha fått stifta bekantskap med dataprogrammet någon vecka innan tävling så att den har förstått hur det fungerar. Programmet fås av SNWK som också skickar med instruktioner för hur det fungerar. Alla funktionärer får gärna bära reflexväst eller om ni vill köpa in speciella t-shirts? Det är trevligt för de tävlande om de snabbt ser vilka de kan fråga om det behövs. Tänk också gärna igenom hur du och din klubb vill belöna dessa funktionärer. Ideellt arbete i all ära, men det uppskattas att ändå få något för att man ställt upp. För det första ska funktionärerna ha fri mat och fika under dagen. Domarna också förstås. Men sedan är det trevligt med presentkort, choklad eller andra gåvor. Även någon form av tackpresent till domarna uppskattas.
  7. Beställ priser. Det är sagt från Nose Work-klubben att den som placerar sig 1-3 i varje moment ska få pris (pokal, statyett, rosett eller liknande) samt totalvinnarna. Jag brukar ge pris till 1-3 i momenten, och 1-5 i totalen. Det ska stå momenten (exvis fordonssök och placering och datum på varje pris, likaså för totalen.) Du kan beställa från olika sajter. Jag har ex vis beställt från plaketten.se men det finns många andra bra ställen också. Utöver det så får din klubb hjälpa dig att ragga priser från företag. Djuraffärer är ofta pigga på att stötta med några grejer, men tänk brett – hundägare är som folk är mest och behöver grillar, handdukar, kepsar, schampo och annat smått och gott. Det finns även författare till hundböcker som gärna kan tänka sig att sponsra. Som tävlande uppskattar man ett stort prisbord.
  8. Så är det dags att ta emot anmälningarna. Du och din klubb kanske har bestämt att onsdag ett visst datum klockan 12.00 släpps anmälan. Då får folk börja mejla in sin anmälan. Tydliggör vilka uppgifter ni vill ska skickas med i anmälan. Det ska vara: förarens namn och personnummer (ej fyra sista behövs), hundens stamtavlenamn och tilltalsnamn, hundens registreringsnummer eller tävlingslicensnummer, hundens födelsedatum, hundens ras och kön. Ni kan även vilja ha mobilnummer och klubbtillhörighet. Var beredd på att mejlen rasar in. Se till att ha avsatt tid för att kunna svara alla inom kort. Har ni först till kvarn-systemet meddelar du snabbt vilka som fått plats, och när platserna är slut meddelar du vilken reservplats som mejlaren har fått. Eller så kör ni lottning på alla platser bland alla som mejlat in. Lottningen bör ske inom en vecka så de som kommit med kan börja ordna boende och liknande. Klargör detta redan i er ansökan så folk vet vad som väntar. Meddela också hur betalning kommer att ske. Bara de som vet att de kommer med behöver betala. Reserver betalar när de vet att de kommit med. Se till att klargöra vad som händer om hunden blir sjuk eller liknande och den tävlande vill ha tillbaka pengarna. Så här står det i arrangörsmanualen: Generösa avbokningsregler ska gälla, om reserver finns återbetalas hela anmälningsavgiften med avdrag av faktiska kostnader för återbetalning, max 10% av anmälningsavgift. Detta gäller för avbokningar till 14 dagar före tävlingsdatum. Saknas reserver eller avbokning sker senare än 14 dagar före tävling behandlas avbokning enligt regelverket. En smart plan är att meddela reserverna som ligger på reservplats ca 1-5 att de kan bli inringda med kort varsel.
  9. Gula band. Dessa används för att signalera att en hund behöver extra utrymme. Fundera om du som arrangör vill ta på dig att tillhandahålla gula band till ekipage som behöver dem. Eller om du i ditt pm skriver att den som behöver gula band ser till att ta med sig det själv. Bara så det framkommer klart och tydligt.
  10. Minst två veckor före tävlingsdagen är det dags att skicka ut pm till alla som kommit med. Berätta hellre för mycket än för litet. Information kan man aldrig ge för mycket av. Repetera också gärna tidigare information. Förvänta dig inte att folk kommer ihåg. Skriv upp alla tider som gäller. Skriv en ”gammaldags” vägbeskrivning, skicka med en länk till adressen på hitta.se eller liknande, skriv adressen också i pm:et för den som vill söka själv. Ange gärna närmaste boendealternativ. Berätta vad det är för ställe de kommer till: finns det en bensinmack i närheten, Ica/Coop, grillkiosk och sånt. Berätta vilka papper de måste ha med sig: doftprovsdiplomet, vaccination, medlemsbevis i SNWK eller annan SKK-ansluten klubb. Berätta om det säljs fika/lunch och om man betalar kontant/swish och liknande. Skicka med en lista på hur startordningen blev vid lottningen. Du kan ha samma startordning hela tiden, eller ha omvänd startordning efter två moment. Du kan även lotta startordningen i varje moment – om du orkar.
  11. Senast en vecka innan tävlingen är det bra att skriva in alla uppgifter i resultatprogrammet. Om någon uppgift verkar konstig eller saknas kollar du på SKK:s hunddata. Antingen har du redan lottat startordningen innan du skriver in det, det går även att lotta efteråt och ändra startnumret i systemet så justeras startordningen automatiskt. Du får instruktioner om exakt hur du gör när du får tillgång till systemet. Den person som ska sköta resultaten och skriva in dem under tävlingsdagen får nu en vecka på sig att bekanta sig med systemet och känner sig trygg.
  12. Gör ett utskick till alla funktionärer. Meddela tider de ska vara på plats och hur länge de förväntas stanna. Berätta tydligt vad deras arbetsuppgifter innebär. Jag brukar även förmedla grundtanken att det ska vara roligt att tävla, funktionärerna ska vara charmiga och hjälpsamma.
  13. Skriv ut alla tävlingsprotokoll. Om du gjort startlistorna enligt instruktionerna så följer namn, hund och sånt med när du skriver ut protokollen. Annars får du handskrivna in dem. Se till att ha gott om papper och toner. Det är fyra papper per tävlande. Ett papper per moment. Det innebär att om du har 25 tävlande en dag så blir det 100 papper som ska skrivas ut. Om du har 40 tävlande per dag i två dagar blir det 320 papper! Dessa papper ska du sortera i startordning i pärmar till domaren. Tänk också vilket moment som ska göras först, och sen, och sortera papperen efter det så det blir lätt för domaren/domarna att ha ordning. Löptikar ska starta sist, du kan ange en särskild tid då de ska komma så behöver de inte vara och ”dofta” på området hela dagen.
  14. Skriv ut protestblanketter och anmälan om oacceptabelt beteende. Ska finnas på plats. Används ytterst sällan. Instruktioner och länkar till blanketterna får du när du ansöker om tävlingen.
  15. Se till att ha utskrivna diplom till tävlingen. Alla deltagare som klarar alla fyra sök inom maxtiden, och har max tre felpoäng, tilldelas diplom. På dessa tycker jag det är fint om både förarens och hundens namn står, men hittills har jag sett att bara förarens namn oftast anges.
  16. Se till att även ha UTMÄRKELSE-diplom. Om ett ekipage får utmärkelsen SSE, särskilt samspelt ekipage, på ALLA fyra sök så får ekipaget en särskild utmärkelse i form av detta diplom. Det är väldigt fint att få.
  17. Så är det dagen före tävlingen. Domaren/domarna anländer. Ni har snackat ihop er om när de vill titta på tävlingsområdena. Åk ut och låt dem inspektera, grunna och gärna ändra. Domarna har bred erfarenhet och vet om området behöver bli större/mindre än du tänkt, eller om det ska bli någon annan förändring. Var beredd på det. Ha gärna olika B-planer ifall området inte anses duga. Gör klart eventuella avspärrningar redan nu. Sätt upp skyltar så folk hittar. Tänk ut var sekretariatet ska vara (avskilt). Och se ut en bra plats där de tävlande ska anmäla sig och visa sina papper när de kommer. Tänk ut ett område som lämpar sig för kalibrerings/test-bana – alltså en bana med ca 5-6 behållare där de tävlande kan testköra sin hund på doften innan tävlingen.
  18. Överlämna pärmarna och ett NW-låda till domarna. Lådan ska innehålla hydrolat av tävlingsdoften, möbeltassar, tops, avklippta sugrör, magneter, handskar, tebollar och liknande så att domaren inte känner sig begränsad när den ska placera doftgömman.
  19. Tävlingsdagen. Kliv upp i god tid så du slipper stressa. Åk till platsen och samla funktionärerna. Sätt dem i arbete med att visa var de tävlande kan parkera, rasta sina hundar, gå på toaletten, och var de ska anmäla sig.
  20. Kör en samling på avtalad tid. Få deltagarna att känna sig välkomna. Gå igenom vad som kommer att hända. Berätta att de ska hålla avstånd till ekipage med gula band. Berätta var man rastar, att man plockar upp och var bajspåsarna kan lämnas. Berätta var toaletterna är, vad det finns för fika och mat och liknande. Sedan är det dags för banvandring. Nu börjar pirret. Kul. =)
  21. Sedan tar dina funktionärer vid. De ropar upp nästa tävlande och ser till att efterföljande verkar redo. Du bör ha ordnat listor med namn och hundras så funktionären lättare kan se vem som troligen är härnäst. Det finns tävlingar där de tävlande får sköta detta själva, genom att stryka sig på listor och sånt, men jag tycker det ger en större trygghet och trivsel att ha funktionärer som hjälper till med detta.
  22. När två–tre tävlande har gjort sina moment så kommer protokollspringaren, i glappet mellan två tävlande, och hämtar papper och tar dem till sekretariatet.
  23. Förhoppningsvis avlöper tävlingen utan större intermezzon. Även om protokollspringarna verkligen fullföljt sitt uppdrag kan det bli en del väntan innan det blir dags för prisutdelning. Tänk gärna ut något kul som de tävlande kan göra medan de väntar. Spela yatzy, lösa rebusar, svara på hundquiz eller nåt sånt gör att tiden går fortare. Dela gärna ut utvärderingslappar som de tävlande får fylla i. Två frågor bör ställas: Vad var bra med detta arrangemang? Vad kan göras bättre till en annan gång?
  24. Prisutdelningen. Tänk igenom hur du vill göra. Vem ska vara prisutdelare? Vilka priser ska gå till vilka? Ska de som placeras 1-3 stanna kvar för fotografering eller ska de få gå tillbaka på en gång? Vilka ska få ta från sponsorprisbordet? Eller har ni redan delat upp dessa priser? Ska ni lotta några priser? Ska SSE uppmärksammas på något sätt? Fundera ut detta INNAN så blir det mycket bättre. Vanligtvis börjar man prisutdelningen med de olika momenten och tar fram dem som placerat sig 1-3 i varje moment. Efter det är det dags för totalen. Börja bakifrån med placering 5, 4, 3, 2, 1 eller bara 3, 2, 1. Det brukar även ibland vara ett pris som heter typ ”Domarens pris” som kan vara en kul grej som en kexchoklad, tennisboll eller något sådant. Det är någon deltagare som kanske inte lyckats så bra på tävlingen men lyckats föra sin hund på ett bra sätt, vara entusiasmerande, stöttat sin hund, eller gjort stora framsteg på annat sätt. Glöm inte att ge funktionärer och domare sina tackpresenter.
  25. De tävlande åker hem. Du och funktionärerna städar upp. Sedan pustar ni ut och njuter av lugnet.
  26. Du säger adjö till domaren. Be gärna om synpunkter på vad som blev bra på tävlingen och vad du kan styra upp ännu bättre till nästa gång.
  27. Din excel-älskande person i sekretariatet har sparat ned alla resultat i programmet i en fil (en fil per tävlingsdag). Den ska du tanka in på snwk2.se. När du gjort det är förhoppningsvis allt klart. Möjligen får du någon bakläxa som ska fixas, då gör du det snabbt och sedan är du fri. =)
  28. Åk hem och soooov. Njut av tanken på att du skapade så mycket kul och lärorikt för en massa hundar och hundägare. Säkert lärde du dig själv en hel massa på kuppen också? =)

/ Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s