Om värsta hundnörden

Gosar.jpg
Jag älskar hundar. Och brinner för att ge dem ett aktivt och intressant liv.

Jag heter Susanne Lindberg och har hållit på med hundar i hela mitt nu 45-åriga liv. Mina föräldrar hade hundpensionat och kennel när jag föddes.

Redan som åttaåring deltog jag i min första lydnadstävling med min mammas rottweiler Lina. När jag var tio fick jag min första egna schäfer Senta.

Med henne tävlade jag i lydnad, spår och agility och deltog på några Ungdoms-SM med allt från toppresultat till ibland raka motsatsen. Hon blev lydnadschampion, det var på den tiden som inte lydnadsklass Elit fanns och championatet utdelades efter tre förstapris i lydnadsklass III.

Sedan har hundarna avlöst varandra i mitt liv. Jag har bland annat haft två räddningshundar, schäfern Zeke och malinoisen Nitro, deltagit i Räddningshunds-SM, även där med både fina resultat och mindre fina. Zeke tävlade jag upp till elit spår, där vi hann ta ett cert. Jag hade även Trassel, den andra portugisiska vattenhunden i Sverige som blev Svensk lydnadschampion. Han lever numera ett skönt pensionärsliv hos mina svärföräldrar.

Efter det blev det hundspannsliv i cirka tio år. Jag och min sambo hade cirka 18 slädhundar, de flesta av rasen siberian husky, som vi erbjöd hundspannsturer med.

Under tiden började jag även med stående fågelhundsjakt med min vorsteh Hagel. Senare skaffade jag även grosser münsterländern Skott.

Så jag har gått livets hundskola kan man säga. Våren 2014 utbildade jag mig till hundinstruktör inom Svenska Brukshundklubben. Jag planerar att vidareutbilda mig fortlöpande, jag har bland annat gått en kurs i ID-spår samt den ettåriga klickertränarutbildningen inom Canis som jag avslutade i augusti 2015.

Under hösten 2015 har jag utbildat mig till diplomerad Nose Work-instruktör via SNWK, Svenska Nose Workklubben, i Borlänge.

Jag vill maximera kombinationen av mina praktiska och teoretiska kunskaper. Jag är övertygad om att jag blir en bättre instruktör om jag både går utbildningar och tävlar – jag försöker tävla i så många grenar som möjligt så jag får en bred kompetens.

Under vintern 2015 gick jag exempelvis en kurs i rallylydnad och tävlade sedan med vorstehn Hagel upp till mästarklass och blev Rallymästare. Samtidigt tävlade jag med en av våra slädhundar, siberian huskyn Flinga, och fick diplom i nybörjarklass. Jag har också tävlat en del i agility.

Roligast av allt just nu är att tävla i Nose Work. Jag och Hagel var det femte eller sjätte ekipaget i hela Sverige som gick upp i klass 3.

Hösten 2019 påbörjade jag en domarutbildning i Nose Work, i SNWK:s regiI april 2020 gör jag min tredje och sista bakdömning. Går det vägen blir jag domare efter det.

I februari 2020 ska jag gå en utbildning i vorsteklubbens regi vilket innebär att jag breddar min kompetens och även blir instruktör inom stående fågelhundar.

Avslutningsvis passar jag på att upplysa om att jag har f-skattsedel.

2 reaktioner till “Om värsta hundnörden

  1. Hejsan!
    Jag har vid ett antal tillfällen stött på ”rackarungarnas hundskola”, läst att du håller i en hel del intressanta kurser (bland annat klickerkurs) och att du gett ut en bok. Kul 🙂 Vad jag dock inte förstår är var i landet du finns?

    1. Hej Kim, roligt att du har hittat Rackarungarnas Hundskola. Och tack för att du ger mig en ”hint om” att jag borde tydliggöra var i landet jag finns. =) Jag håller till i Skellefteå, Västerbotten, mitt emellan Umeå och Luleå. Men jag kommer gärna och håller helgkurser eller liknande på andra ställen i landet. Jag är mobil liksom =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s