Vilka kurser finns på Rackarungarnas Hundskola?

På Rackarungarnas Hundskola erbjuds allt från grundläggande valp- och allmänlydnadskurser till mer inriktade kurser mot olika tävlingsgrenar eller teman. Du kan även ta en privatlektion för att träna ex vis hundmöten, Nose Work, specialsök, apportering, lydnad eller annat. Här kan du läsa mer om privatlektioner.

Instruktör är oftast jag, Susanne Lindberg, men jag tar också in andra instruktörer som hjälper mig. För att få veta när kommande kurser startar så ansluter du dig till nyhetsbrevet. Jag skickar ut ett nytt nyhetsbrev via mejl den första varje månad. Här ansluter du dig: https://us14.list-manage.com/subscribe?u=e1ac26d5df31e102e5661ed69&id=3ea7d0a872

Notera att du behöver svara på ett bekräftelsemejl för att bli ansluten, och var beredd på att såväl bekräftelsemejlet som de första nyhetsbreven hamnar i din skräpkorg. Det kan du ställa in sen i din dator/mobil/padda.

Här kommer korta fakta om de kurser som är vanligast:

Valpkurs håller vi ofta.

Valpkurs: Här får du hjälp med grundträningen. Vi tränar kontakt, gå promenader utan att dra i kopplet, gå fot, inkallning, kloklippning, sitt och ligg samt stanna kvar. Utöver det vill Rackarungarnas Hundskola bjuda på en sorts ”buffé” med skojiga aktiviteter och tävlingsformer att testa med din hund. För huvudskälet till att hundskolan finns är för att vi vill ge alla hundar en roligare och aktivare vardag. Om du som kursdeltagare hittar något roligt att fortsätta din hundträning med så är det så mycket mer värt än om en deltagare bara går en valpkurs och slutar där. Vi vill att du och hunden ska roligt tillsammans betydligt längre än så. Därför ingår även ramboträning (miljöträning), testa rallylydnad och Nose Work samt prova på andra nosövningar. Valpkursen är upplagd på fem eller sex träffar, med två timmars träning varje pass. Kursavgiften ligger på 2100-2300 kr. Valpen ska ha fått sin tremånadersspruta för att delta. Oftast finns det åtta platser på kursen. Hela familjen får haka på under kursträffarna, men EN i taget tränar valpen.

Allmänlydnadskurs: Kursen påminner mycket om valpkursen. Oavsett när man börjar träna sin hund så behöver man samma grunder. Vi tränar kontakt, gå promenader utan att dra i kopplet, gå fot, inkallning, kloklippning, sitt och ligg samt stanna kvar. Det blir även samma ”buffé” som ingår i valpkursen, med ramboträning (miljöträning), testa rallylydnad och Nose Work samt prova på andra nosövningar. Allmänlydnadskursen är upplagd på fem eller sex träffar, med två timmars träning varje pass. Kursavgiften ligger på 2100-2300 kr. Hunden ska vara vaccinerad för att delta. Oftast finns det åtta platser på kursen. Hela familjen får haka på under kursträffarna, men EN i taget tränar hunden.

Låt hunden få känna sig som en proffsig narkotikahund – gå Nose Work-kurs.

Nybörjarkurs i Nose Work: Det här är en grymt rolig och nyttig kurs. Din hund får jobba på samma sätt som en narkotikahund, och bli lika trött, nöjd och tillfredsställd. Hunden lär sig söka efter vattenbaserad hydrolat av eukalyptus, som appliceras med ett en droppe på möbeltass eller tops. Man kan söka efter doften bland behållare (kartonger i första klassen), inomhus, utomhus och utvändigt på fordon. I kurspriset ingår startkit och doftprov. Doftprov är en test som man ska göra med sin hund innan man får börja tävla. Då ligger tolv kartonger på golvet och doften finns gömd i en av dem. Med hjälp av din hund ska du kunna peka ut rätt låda. Nose Work-kursen är upplagd på fem eller sex träffar och kostar 2200-2400 kr. Hunden ska vara vaccinerad för att delta. Oftast finns det åtta platser på kursen.

Nose Work kan man göra svårare – och roligare – hela tiden.

Tävlingsvässarkurser och steg 2-kurser i Nose Work: Jag håller då och då steg 2-kurser i Nose Work, där vi tränar in doften av lagerblad, tränar på svårare sökområden, mer struktur, höga gömmor, oåtkomliga gömmor, testar på markeringsträning och liknande. Tävlingsvässarkurserna inriktas mot klass 1 eller mot klass 2-3. Då tränar vi bland annat självständighet, struktur – att ha en plan för hur sökområdet ska sökas igenom, motivation samt även fördjupningar kring fordonssök, behållarsök, inomhussök och utomhussök. Jag har även ibland haft kurser där varje träff varit en låtsastävling med feedback och utvärdering. Bli vass att tävla klass 2-3 har mycket fokus på höga och otillgängliga gömmor, samt mängdbehållarsök, tomsök och liknande. Dessa kurser kan vara intensivkurser en helg, eller en vanlig kurs med träff en gång i veckan. Ofta är det fem till sex träffar och priset ligger på 2100-2400 kr per ekipage. Oftast finns det åtta platser på kursen.

Specialsök blir allt mer populärt.

Specialsök på röd kong: Specialsök och Nose Work påminner mycket om varandra. I specialsök söker hunden efter små bitar av röd kong classic. När man tävlar är bedömningen bred: allt från hundens miljötålighet och uthållighet till markeringarnas kvalitet och hur väl området blev avsökt blir bedömt. Därför blir kursupplägget lite annorlunda, även om vi inleder med samma sak: skapa värde på den doft som hunden ska söka efter. Det blir sedan små sökområden som utökas, fler gömmor och nya miljöer. Plus att vi lägger en del tid på att träna markeringar – att hunden visar att den har hittat en gömma genom att frysa till, trycka nos eller haka mot gömman, sätta sig eller lägga sig. Dessa kurser kan vara intensivkurser en helg, eller en vanlig kurs med träff en gång i veckan. Ofta är det fem till sex träffar och priset ligger på 2100-2400 kr per ekipage. Oftast finns det åtta platser på kursen. Startkit ingår.

Startklass: På den här kursen får du och din hund komma igång med dom tävlingsmoment som ingår i startklass, den första klassen när du vill tävla i lydnadsklass. Då ingår: följsamhet, inkallning, sitt under marsch, apportering, fjärrdirigering, hopp över hinder och helhetsintryck. Som kursdeltagare får du lära dig flera olika sätt att träna in dessa moment, och du anpassar sätten efter din hund. Målet är att du ska känna dig tävlingsklar när kursen är slut. Ofta är det fem till sex träffar och priset ligger på 2100-2400 kr per ekipage. Normalt finns det åtta platser på kursen.

I rallylydnad ska du och hunden utföra de moment som står på skyltarna.

Rallylydnad: Det här är en väldigt roligt tränings- och tävlingsform. När man tävlar i rallylydnad så går man en bana med sin hund. Banan ser olika ut på varje tävling. Längs banan står skyltar uppställda. Du och hunden ska utföra de moment som skyltarna visar. Det kan vara sitt, ligg, gå runt och annat som har med allmänlydnad att göra. På nybörjarkusren i rallylydnad får du och din hund lära er alla skyltar som ingår i nybörjarklass – den första klassen i rallylydnad. Du får lära dig flera sätt att träna i momenten, och anpassar dem efter din hund. Ibland har vi även kurser i de högre klasserna: fortsättningsklass, avancerad klass och mästarklass. Dessa kurser kan vara intensivkurser en helg, eller en vanlig kurs med träff en gång i veckan. Ofta är det fem till sex träffar och priset ligger på 2100-2400 kr per ekipage. Oftast finns det åtta platser på kursen.

Rambo är superkul, och superjobbigt! =)

Rambokurs: Det här nog den roligaste, och jobbigaste, kursen. Rambo innebär tuff miljöträning. Här räcker det inte med att skutta upp på en sten och balansera på en stock, nej vi vill att hunden ska bli rejält mycket tuffare och världsvan. Så vi går i gallertrappor, kryper i långa mörka tunnlar, klättrar upp på höga höjder, lyfter och kånkar på vår hund. Kursen är oftast upplagd på fem träffar, och på varje träff är vi på ett nytt läskigt ställe. Innan kursen är slut är både du och hunden lika tuff som Rambo! Kostar kring 2000 kr. Hela familjen får följa med på kursträffarna.

Personspår – superkul aktivering och tävlingsform.

Kom igång med personspår: På den här kursen får du och din hund lära er att spåra. Eller ja, sannolikt kan din hund redan använda sin nos på det sättet – men ni får hjälp att komma igång med genomtänkt spårträning. Hunden kommer att uppmuntras att nosa på och följa efter doften av fotsteg efter människa. Vi håller huvudsakligen till i skogen. Under kursen får du veta vilken vind som är bra i början, vad som är lagom långt, hur du kommer ihåg var du har gått, liggtider, hur man introducerar apporter/föremål i spåret, hur du hjälper hunden på ett bra sätt som ändå främjar dens självständighet, hur du läser av hunden om den är på rätt spår samt en massa andra saker. Målet är att du och hunden klarar av ett appellspår (300 meter) som någon annan har gått ut. Kursen kan vara en helgkurs eller en vanlig kurs med en träff i veckan. Antal deltagare brukar vara sex personer. Priset ligger på 2100-2400 kr per ekipage.

Personspår steg 2: Nu utökas träningen med längre spår, längre liggtider, svårare underlag och utmaningar med korsande spår och annat. Kursen kan vara en helgkurs eller en vanlig kurs med en träff i veckan. Antal deltagare brukar vara sex personer. Priset ligger på 2100-2400 kr per ekipage.

Klickerkurs: Den här kursen syftar till att ge dig en bra introduktion till hur man tränar med klicker. Klicker är en speciell belöningssignal som gör att du kan träna extra tajmat och effektivt. Hunden lär sig också att tänka mer själv och erbjuda beteenden. När hunden lär sig något på egen hand, via klicker, så lär den sig snabbare och kunskaperna sitter i mycket längre. Klicker kan du använda jämt. En del använder klicker mest i inlärningsfasen av olika trick, moment eller beteenden. Kursen kan vara en helgkurs eller en vanlig kurs med en träff i veckan. Antal deltagare brukar vara åtta personer. Priset ligger på 2000-2300 kr per ekipage.

Träna tricks och skapa ett program till musik.

Freestyle och Heelwork to music: Dessa en härlig tävlingsform där man visar upp tricks, följsamhet och samspel tillsammans med sin hund – till musik. Så här lyder förordet i Bestämmelser för freestyletävlingar: ”Freestyle är en hundsport som ger föraren möjlighet att visa fritt utformade lydnadsprogram till musik. Sporten ger tillfälle att ta tillvara individuella egenskaper hos hunden och visa resultat av positiv hundträning med träningsglädje, kontakt, lyhördhet och samarbete i fokus. En grundtanke är att freestyle ska vara roligt både för förare och hund.” På Svenska hundfreestyleklubbens hemsida kan man också läsa: ”Ytterligare en dimension i hundträningen när man tävlar i den här sporten är koreografin. Här ingår en hel del planering; val av musik, att skapa en kedja av rörelser anpassade efter den valda musiken, kläder, eventuell rekvisita och hur man ska röra sig över tävlingsplanen. Ibland väljs ett tema som illustrerar något som till exempel en person, en händelse eller en historia.” Kursen kan vara en helgkurs eller en vanlig kurs med en träff i veckan, oftast fem till sex träffar. Antal deltagare brukar vara åtta personer. Priset ligger på 2100-2400 kr per ekipage.

Då och då blir det även:

Aktivitetspromenader

Dog-parkour

Friskvårdskurser

Gympa med hund

Balansbolls-kurser

Annat som vi kommer på, saknar du något specifikt så säg till! =)

4 reaktioner till “Vilka kurser finns på Rackarungarnas Hundskola?

  1. Hej, jag undrar om blandraser får vara med?
    Finns det i så fall någon kurs på gång och hur många platser? Pris?
    Vi är två valpägare som kan vara intresserade.
    Med vänlig hälsning,
    Marit

Lämna en kommentar