Nu är jag certifierad Nose Work-instruktör!

Hagel är redo för ett sök.
Hagel är redo för ett sök.

Var ska jag börja? Vilken ENORMT bra kurs jag har gått. Nose Work är så in i bängen kul. Nu äntligen kan jag få introducera dig i allt det roliga.

Under tre intensiva helger har jag utbildat mig till certifierad Nose Work-instruktör i Borlänge. Jag har haft Mats Hedlund och Marie Fogelquist som lärare – det är dom två som tagit Nose Work till Sverige, som varit med om att starta upp Svenska Nose Workklubben, SNWK, och som är de stora guruerna i Sverige.

Här kan du se en film på när Mats visar de första övningarna när man tränar in en så kallad frysmarkering med en av mina kurskompisars hundar.

Här i Bysjöns utbildningscenter har vi hållit till. Det ser kanske lite ruffigt ut men är en perfekt miljö för alla möjliga sök.
Här i Bysjöns utbildningscenter har vi hållit till. Det ser kanske lite ruffigt ut men är en perfekt miljö för alla möjliga sök.

Eftersom jag gått utbildningen genom SNWK uppfyller jag alla krav och kan därmed vara bedömare på doftprov, vilket behövs om du blir sugen att även tävla med din hund.

Nu den här senaste helgen fick vi på fredagen börja med att göra superdetaljerade övningsplaner. Visst brukar jag ha några stolpar med mig om vad jag tänkt gå igenom och träna på när jag ska hålla en kurs, men det här var indelat på minut- och i vissa fall sekundnivå. Riktigt bra att få bli så grundlig.

På lördagen skulle vi hålla dessa superdetaljerade övningar med inhyrda hundägare. Då visade det sig att många av oss, även jag, blev så inne i vad vi gjorde och ekipagen vi tränade att det där med tiden flög all världens väg! Nåja, vi körde två pass var och det ena höll jag i alla fall till punkt och pricka. Det andra drog över fem minuter.

Länge sedan man satt med ett prov i skolbänken. Men det gick fint.
Länge sedan man satt med ett prov i skolbänken. Men det gick fint.

På söndagen började vi med teoriprovet. Jag skrev och skrev och det kändes som om jag hade koll på det mesta.

Efter det var det dags för doftprov. Våra hundar skulle visa att de hade kläm på vad eukalyptus var, genom att markera en rätt låda av tolv. De som ville fick även köra doftprov för lagerblad, doften som förs in i klass 2.

Jag och min vorsteh Hagel gjorde båda proven och klarade dem utan tveksamheter. Däremot blev de kartonger som hade doft i sig något mosade av Hagels intensiva tassar. Som tur är påverkar det inte resultatet för doftprov, men det där måste jag slipa bort innan vi börjar tävla annars blir det minuspoäng.

Efter det hade vi en skojtävling med utomhussök, inomhussök, behållarsök och fordonssök. Det var en doftgömma på varje station som vi inte visste var den var – hunden skulle markera den.

Så himla roligt det var att se Hagels intensitet. Han visste precis vad han var ute efter! Behållarsöket hade de gjort lite extra klurigt genom att gömma doften i ett av typ 100 sugrör som låg utspridda på golvet. Men Hagel hittade rätt och drog till med en liten apportering också av rätt sugrör =)

Här kan du få se en film på oss som spelades in vid ett tidigare tillfälle. Det ger en liten bild av hur det ser ut när vi jobbar.

Det visade sig att vi var två ekipage som hittade alla gömmorna. Och jag och Hagel hade snabbast tid. Så då vann vi! Nåja, nu var det ju bara en skojtävling – men det kändes så himla kul ändå att få känna att vi liksom var med i matchen.

Efter det började jag den 70 mil långa bilfärden hemåt. Men det gick bra. I mitt huvud snurrade idéerna kors och tvärs och höll mig vaken. Kanske bidrog även tre liter Cola Zero till min vakenhet? Det bidrog nog i alla fall till att jag endast sov sex timmar när jag kom hem, sen var jag klarvaken igen.

Nu på morgonen har jag börjat sätta datum och planera kommande Nose Work-kurser, mer om det kommer i nästa nyhetsbrev. Jag har skickat mejl till en annan NW-instruktör som förhoppningsvis kan bedöma kursernas avslutande doftprov med mig. Nu sitter jag här och skriver detta inlägg. Nåja, snart går nog koffeinet ur kroppen. Då ska jag ta en powernap. =)

/ Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s