De fem vanligaste misstagen vid hundmöten

Hur brukar dina hundmöten se ut?
Hur brukar dina hundmöten se ut?

Har du problem vid hundmöten? Skäller din hund och ”lever rövare”? Den verkar kanske helt besatt av tanken att få hälsa på den hund du möter? Här är de fem vanligaste misstag som hundägaren gör.

Fem vanligaste misstagen vid hundmöten

1. Du ger upp, helt eller för tidigt. Du gör bara tama försök att distrahera hunden med en torr, tråkig hundgodis. Och försöken görs för sent, när hunden redan hunnit ”fastna” i sina reaktioner.

Du ska ha många goda godisar som köttbullar, korv, leverpastej. Du ska låta hunden få se hundmötet, men innan den hinner varva upp kör du igång med din stora distraktionsmanöver. Du visar din näve med många goda godisar mitt framför nosen på hunden, serverar en godis och drar sedan upp din knutna hand i brösthöjd. Tanken är att hunden ska klara sig utan godis i någon sekund och titta förväntansfullt mot dig. Om den gör det kommer det en till godis. Snabbt!

Klarar den inte det än så matar du hunden ganska friskt förbi hundmötet. Godis på godis, typ. Låt den pilla ut dem eftersom ur din halvknutna näve. På så vis får den inte så mycket tid, och intresse, av att kolla in den andra hunden. Du ska inte heller göra det. Ägna dig bara åt din hund. Jobba dig igenom hela mötet.

Allt eftersom tänjer du ut tiden och tålamodet hos din hund. Den ska få se den mötande hunden, du pockar på uppmärksamhet, den tittar på dig, får en god godis, du håller resten av godisarna i brösthöjd och utlovar att det kommer fler om du bara sköter dig.

På det här viset ändrar man efter en tid tänket och förväntan hos hunden. Istället för att den tänker ”waow, nu kommer en hund – den måste jag skälla på” till ”waow, nu kommer det en hund – då matte/husse brukar bli så intressant med sina godbitar”.

Efter några månader med goda godisar kan du börja trappa ned till exempelvis Frolic eller annat mindre kladdigt. Men först efter att hunden verkligen etablerat en ny vana. Då och då överraskar du ändå med korv eller annat smaskigt.

2. Hundmötet blir för nära. Direkt du har kommit utanför dörren och gått några meter kommer det första hundmötet. På en trottoar eller en smal cykelväg. Då är hunden uppskruvad och det blir lätt livat.

Försök skapa stora avstånd i början på din promenad. Gå ut på gräsmattor, in i skogen, över på andra sidan vägen om ni möter en hund. Då minskar störningen för hunden.

Sedan – när du lyckats få ett par lugna hundmöten på din promenad kan du öka svårighetsgraden genom att inte hålla dig undan lika mycket.

3. Du hinner inte läsa tanken och därmed distrahera hunden i tid. Du ska berömma och ge godbitar så länge hunden går vid din sida, tittar på dig och håller tyst. Släpper den dig med blicken och spanar mot den andra hunden och överväger att agera på ett dumt sätt – så ser du tanken, det är det viktigaste här, och bryter där. Ett effektivt sätt är att placera en näve med korv mitt framför nosen på hunden och dra din hand, med den efterföljande nosen, till din sida igen. När den avbryter beteendet så erbjuder du åter solsken i form av godsaker och beröm.

Om den ändå inte avbryter beteendet så kan du vända helt om och ta om det lite från början. Köp dig lite tid, få kontakt med hunden igen, plocka fram några fler godisar om det behövs, och gör sedan helt om igen och genomför hundmötet.

Ett extratips är att träna mycket på att gå fot i kopplet – utan störning. Och när hunden kan det så försöker ni göra det även vid själva hundmötena – då får hunden fokusera på en uppgift som den kan och vet att det vankas belöning inom kort.

4. Du skäms. Och när du skäms vill du bara därifrån fortast möjligt. Eller undviker i största möjliga utsträckning att möta andra hundar överhuvudtaget.

Låt mig då göra ett test: Vi säger att du är ute och går med din hund. Ni möter en annan hund och du samlar ihop din hund vid din sida. Du jobbar med din hund. Den sköter sig rätt hyfsat och du känner att du har kontroll. Den andra hunden däremot lever rövare. Den skäller och stretar i kopplet. Tycker du att den hundägaren borde skämmas? Det har jag svårt att tro.

Jag bryr mig aldrig om vad den andra hunden gör och inte gör – så länge den inte drar med sig föraren eller kommer loss och attackerar mig och min hund förstås. Jag har bara ögon för min hunds beteende, att min hund får träna på hundmöten och göra rätt. Det tror jag du har också. Och de flesta andra hundägare. Så sluta upp med att skämmas. Sök upp alla hundmöten du kan istället och träna.

5. Du tycker att hunden bara ska lyda. Att det handlar om ledarskap. Att det är rätt fjolligt att erbjuda korv och köttbullar för att få hunden att göra som du vill. Återigen vill jag då göra ett test. Låt säga att du går till jobbet, jobbar riktigt bra och går hem. Men sedan får du ingen lön. Du går dit nästa månad ändå och tänker att nästa månad får jag nog lön, säkert lite extra eftersom jag inte fick sist. Men du blir utan igen. Och igen. Chefen säger bara ”jobba på, för det har jag bestämt”. Nog skulle du börja komma lite sent, göra ett sämre jobb och en dag helt enkelt stanna hemma?

Så funkar faktiskt hundar också. De gör det som lönar sig. Om det är roligare/viktigare att skälla på mötande hundar än att lyda en förare som bara kräver utan att erbjuda en lön så fortsätter de med det.

Du köper inte ned dig genom att erbjuda godsaker när hunden gör rätt. Du har fortfarande ledarskapet eftersom du bestämmer för vilka beteenden som godsaker ska utdelas, och för vilka de hålls inne. Det kommer hunden att fatta. Och göra vad den kan för att få sina godsaker.

Sedan kommer den, till skillnad från oss människor, att acceptera att få sämre lön ibland i form av torra hundgodisar och kanske även att lönen uteblir någon gång då och då, fast fortfarande med rejält med muntligt beröm förstås. Men med jämna mellanrum ska den feta lönechecken serveras, för att hålla den goda arbetsnivån uppe.

Hoppas du tycker att de fem misstagen, och de fem tipsen på hur du undviker dem, var värdefulla. Kanske fick du något konkret att jobba med? Kanske vill du tipsa en hundägarkompis? Eller du kanske vill tipsa en annan hundägare som du ofta möter och tycker att den borde få chansen att läsa dessa tips? Dela gärna!

Vill du få mer handfast hjälp att hantera dina hundmöten får du gärna kontakta mig genom att mejla rackarungarnashundskola@outlook.com eller ringa/sms:a 070-577 31 87.

/ Susanne Lindberg

 

9 reaktioner till “De fem vanligaste misstagen vid hundmöten

  1. Bra tips, har testat med klicker, men han bryr sig inte efter ett tag, redan igång och skälla, berömmer ger godis, men måste kanske ta godare köttbullar, han tror han gör bra när de andra går iväg, han vänder sig om och ger ett skall, tror att han skrämmer iväg dom, han är osäker ser jag, inte på ag tävlingar 😃

    1. Jag är en stark förespråkare av klicker, men i samband med hundmöten gäller det verkligen att klicka i rätt ögonblick – när hunden släpper den andra hunden med blicken och tittar på dig. Men jag vet att det lätt kam bli fel. Jag har träffat hundar som tolkat träningen som att den verkligen ska fokusera och skälla på den mötande hunden. Då kan det vara bra att strunta i klickern en stund och bara fokusera på goa köttbullar som du nämnde! 😊

Lämna en kommentar