En Nose Work-doft är aldrig NEJ

Att träna, och tävla i, Nose Work är skitkul. Det är så roligt att hundens främsta sinne uppmärksammas och kommer till sin rätt. I helgen ska jag tävla med dotterns cavalier Gizmo för första gången. Vi har tagit doftprovet tidigare – jag vill få chansen att bredda mina kunskaper ytterligare. Att tävla med olika typer av hundar är väldigt lärorikt. Dottern ska då tävla med sin supervassa border terrier Solveig som hon har hos sin pappa. Det kommer att bli en spännande fajt i Nordvik =)

Därför tänkte jag passa på och förmedla ett Nose Work-tips. När man börjar träna Nose Work så gömmer man en doft i taget. Lite senare när hunden blivit mer erfaren börjar man lägga in flera doftgömmor i ett område. Och det är då vissa hundägare börjar göra saker som jag gärna vill styra upp.

Låt mig måla upp följande scenario. Vi står på tröskeln till ett rum, vi kan säga ett kontor. Till vänster finns en bokhylla, rakt fram mot fönstret står ett skrivbord med en stol, till höger två besöksstolar. En doft är gömd i bokhyllan, den andra är placerad under en av besöksstolarna.

En hundägare låter sin hund börja jobba. Snart hittar den doften i bokhyllan och får en massa beröm och godis vid doftkällan. Sedan ska de jobba de vidare. Om hunden inte har tränat så mycket med flera doftgömmor så tycker jag att man bör hjälpa den att komma igång med sitt fortsatta sök genom att ställa sig ”i vägen” för den redan funna doften och starta hunden. Då blir det lättare för den att förstå att den ska jobba framåt och inte gå tillbaka till den tidigare doftgömman. Det kan för övrigt behövas med en del erfarna hundar också.

Hunden söker av skrivbordet, stolen men tar sedan en snabb sväng runt i rummet och kommer tillbaka till doftgömman i bokhyllan. Då är det förvånansvärt många hundägare som säger nej!? Och till och med rycker korrigerande i kopplet. Vadå, nej? Att hitta en doftgömma ska ALLTID vara bra. Inte nej!

Men man vill förstås att hunden ska förstå att den där har vi redan hittat, nu är vi på jakt efter nya doftgömmor. Jag försöker för det första se till att hunden inte får chans att gå tillbaka till gamla funna gömmor – genom att exempelvis stå i vägen eller visa framåt mot nya oavsökta områden. I början kan man även plocka med sig den funna gömman så att hunden inte distraheras av den i sitt fortsatta sök. Men förr eller senare bör du träna på att gömmorna finns kvar. Och skulle hunden då hinna till doften så säger jag ”bra, bra” i en speciell ton som min hund har lärt sig betyder typ ”bra att du hittade den där, men godisknappen har slutat funka eftersom du redan har hittat den”.

Jag jobbar stegvis i Nose Work. Är hunden ung och ny på Nose Work, och behöver mycket uppmuntran, så får den godis och belöning även när den går tillbaka till redan funna gömmor. Men ju mer proffsig och erfaren hunden blir desto mindre belöning får den för redan hittade gömmor. Med min vorsteh Hagel säger jag numera bara ”bra, bra” när jag ser att han är på väg att hitta en redan funnen gömma, och visar honom ett nytt ställe. Men oavsett hur duktig han blir så kommer jag aldrig att säga NEJ när han hittar en doftgömma. Man svär inte i kyrkan. =)

/ Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s