Några supertips inför doftprovet

I helgen ordnade Rackarungarnas Hundskola doftprov igen. Närmare 30 ekipage gjorde prov för eukalyptus och 9 gjorde provet för lagerblad. Så roligt att sporten sprider sig så snabbt.

Snart kanske det också är din tur och då vill jag passa på att skicka med några bra tips som gör att chansen till ett godkänt doftprov ökar.

  1. Se till att hunden är genomtränad. Att doften verkligen har hunnit bli värdefull. Kom inte på chans direkt efter en helgkurs, sånt är inte alls kul att se.
  2. Om du har en försiktig hund som du vill få lite extra målmedvetenhet och fart på kan du träna extra målbildsträning de sista passen. Alltså att du ställer upp kartongerna som på doftprov, i två rader med 1,20 meter mellan varje låda, eller i en lång rad med 1,20 meter mellan varje låda. Göm en näve godsaker i lådan med doft. Riktigt goda godsaker ska det vara. Låt hunden söka och när den stannar till vid rätt låda och visar intresse så jublar du och öppnar lådan så hunden kan smaska i sig av godiset. Upprepa detta några gånger. Det här ökar chansen att när du står på startlinjen så tänker hunden: ”Den här bilden känner jag igen. Nu ska jag skynda mig att hitta lådan med kalaset.” Hunden kommer inte att söka efter enbart godis, utan eukalyptusdoften har fått ett högre värde – hunden förstår att om den hittar doften av eukalyptus så finner den även sitt härliga kalas. Den här övningen ökar också risken för tasskrafs och demolering av lådor – vilket gör att du bör avstå den om du redan har en lådmarodör till hund.
  3. En sak jag särskilt noterade i helgen var många hundar som hade problem att koncentrera sig på sökarbetet i ny miljö. Många klarade det, men hunden var uppenbart störd av allt omkring. Därför bör du släppa din egen bekvämlighet och se till att träna mini-doftprov på MASSOR av platser. Fråga kompisen om du bara får komma in snabbt i dennes vardagsrum och köra ett sök. Eller på någon verkstad. Eller på torget. Ge hunden en bred erfarenhet. Och HJÄLP gärna hunden dessa gånger med en synretning, att den får se när du går runt och duttar på kartongerna, samt att du lägger en godis på rätt låda för att öka intresset och ge hunden en snabb självbelöning. På så vis får den en förväntan som jag nämnde tidigare, den ser dessa kartonger och tänker: ”Shit, här någonstans väntar min belöning. Jag gör jobbet först och kan kolla in det intressanta rummet senare”.
  4. När du så kommer till själva doftprovet ska du komma ihåg att det INTE är en tävling. Du får INTE pluspoäng för att du ropar markering efter åtta sekunder. Du har tre minuter på dig. Ta dig tid att verkligen bli säker på att det är rätt kartong. Men våra hundar är förstås olika. Vissa vägrar ju lämna doften och äter upp kartongen om du inte säger markering efter två tiondelar. Vissa är lite mer svårlästa och då kan du kosta på dig att notera en låda som ”misstänkt” och sedan gå vidare för att kolla av alla lådorna innan du återvänder till den ”misstänkte” för att bestämma dig.
  5. Du ska känna i magen att det är rätt kartong. Ropa inte markering bara för att hunden stannar vid en kartong. Det är det vanligaste misstaget: Hund och förare ger sig in i provområdet. Hunden sniffar på annat runt omkring och har inte checkat in på jobbet än. Helt plötsligt inser hunden att det står kartonger där och den stannar till vid första bästa och kollar av den med en sniff. Och föraren är så lycklig över att hunden har checkat in på jobbet överhuvudtaget och ropar markering. Gör inte den missen!
  6. Om hunden ännu inte checkat in på jobbet utan är fullt upptagen av att kolla den kringliggande miljön så har du allt rätt att samla in den, fånga hundens fokus och göra en omstart var som helst i området. Gör gärna omstarten mellan två kartonger och inte rakt på en kartong. För då kan hunden missförstå och tänka: ”Nu när matte/husse styr upp mig och är lite irriterad så är det nog troligt att de pekar ut rätt låda för att hjälpa mig”. Och då går hunden fram till den kartongen och sniffar lite extra på den, och DÅ tolkar lätt matte/husse det som att det nog var eukalyptusdoft där och så har vi snart klantat oss igen.
  7. När hunden så hittar rätt kartong, du känner i magen att det är rätt kartong och du säger markering och får bekräftelse på att det är rätt – vad ska du komma ihåg att göra då? Jo, BERÖMMA hunden så klart. Hur många har jag inte sett som glömmer det i hysterin? Se till att visa din uppskattning för hunden först, och fira sen.
  8. Och så kan det ju vara så tråkigt att du säger markering och det är fel kartong. Bit ihop en stund och gör ett bra avslut för hunden. Låt den hitta rätt kartong, belöna och visa din glädje. Sedan går du ut och grunnar på vad som gick fel. Och ser till att komma bättre tränad till nästa gång. Det är faktiskt bara ett doftprov. Inget prov som avgör om du har en livsfarlig sjukdom, kommer att förlora jobbet eller att det händer andra livsavgörande förändringar. Så slappna av! Och lycka till. =)

Känner du att du vill vara ännu mer påläst och trygg inför doftprovet kan du kolla in min webbkurs med de viktigaste reglerna och ytterligare tips: https://rackarungarnashundskola.com/kolla-in-mina-webbkurser/

/ Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s