Jag har fått mer ord att förklara med

Olika sätt att hjälpa hunden att komma in i jaktbubblan.
Olika sätt att hjälpa hunden att komma in i jaktbubblan.

Igår kväll var jag på en intressant föreläsning med Nose Work-domaren Adam Hübinette. Det gjorde att jag har fått mer ord att förklara mina tankar med.

När jag håller mina Nose Work-kurser talar jag om för hundägarna att de ska ligga lågt med lydnadsövningar och annat ”uppstyrande” i samband med att hunden ska söka. Inte rycka i kopplet, inte kräva fot och sitt och sånt. Jag har förklarat det med att hunden inte ska känna sig lydig utan fri att ta för sig. Det gör det lättare för hunden att lära sig att arbeta självständigt – vilket är det vi är ute efter och är det som Ron också vill förmedla.

Efter Adams föreläsning har jag en ännu större ”ryggsäck” att förklara med. Hunden kan pendla mellan olika ”bubblor” när den jobbar. De främsta är samarbetsbubblan och jaktbubblan. En hund som jobbar självständigt är väldigt mycket inne i jaktbubblan, och bara lite i samarbetsbubblan. Det är optimalt – särskilt för tjänstehundar som ska fungera oavsett vilken förare som den har med sig.

Sällskapshundar är ofta mer åt samarbetsbubble-hållet vilket ibland hämmar dem i söket. De är så villiga att samarbeta med sin förare att de inte riktigt vågar eller vill ta för sig i söket. Sådana gånger är det bra att på olika sätt försöka stimulera hunden att gå in mer och mer i jaktbubblan. Det kan man göra på olika sätt, se bilden ovan, genom att exempelvis undvika lydnadsövningar före start och även gärna ”gasa” igång hunden med jaktlek och liknande före.

Det är enormt roligt och lärorikt att vara här på lägret. Jag får se en massa hundar i arbete och lyssna på kunniga människor. Jag har fått en del signaler om att mitt tidigare inlägg kanske inte blev helt bra formulerat. Jag ville inte på något sätt klanka på någon, utan det huvudsakliga syftet med inlägget var att peppa vissa hundägare att våga köra sin hund som vanligt, våga visa glädje och ha roligt. Att inte bli så nervös och stel av att ha så mångas ögon på sig. Många är jätteduktiga och jag är djupt imponerad. Några vill jag bara ge en liten uppmuntrande puff så de vågar slappna av lite mer. Det var allt. Jag har försökt formulera om det så det framkommer lite bättre. Nåja, hursomhelst är nu de flesta mycket mer avslappnade när de söker med sin hund vilket är roligt att se.

Imorgon är det tävling och sedan åker vi hem. Redan nu ska vi så smått börja städa stugan vilket blir en pärs! Varken jag eller min stugkompis Malin verkar vara så pedant om man uttrycker det milt =D

/ Susanne

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s