Hemmagjord och typ gratis urvalsbana

Jag är hemma och vabbar. Pojken börjar bli lite bättre. Jag börjar bli lite sämre. Vi får se var det här slutar.

Men en perfekt aktivitet när man inte känner sig på topp är ju Nose Work. Då får hunden utlopp för sin energi utan att jag behöver anstränga mig särskilt mycket.

Idag ville jag träna markeringar. Vi har inte brytt oss så mycket om det tidigare eftersom man faktiskt inte behöver det – oftast går det alldeles utmärkt att läsa sin hund och se när den har hittat doften. Men jag har märkt att Hagel har lite bråttom. När han har hittat doften är han nöjd och drar snart vidare efter nya gömda eukalyptus-dofter. Och ibland hinner jag inte riktigt se var han faktiskt fyndade. Med en markering köper jag mig lite tid och träffsäkerhet.

Jag har sedan tidigare köpt på mig små sockerströare och tänkt borra en fin och seriös urvalsbana i trä för att ställa ned dem i. Men den är ännu inte klar. Så man tager vad man haver. Jag tog äggkartonger istället som sockerströarna fick lite mer stabilitet i. Det gick ganska bra, även om Hagel gillar att daska till kartongerna med tassen så den välter.

Det ser du på filmen här ovan. En riktigt klassisk inlärningssituation blev det.

  • Först hittar hunden rätt doft och gör sin markering.
  • Nästa gång tror den att doften är på samma ställe och bryr sig inte om att lukta utan gör sin markering där han låg sist.
  • Jag väntar ut honom och snart inser han sitt misstag, även om han är skitsöt när han verkligen försöker bli förstelnad.
  • Han rör sig vidare, hittar rätt behållare, markerar och får sin belöning.
  • Tredje gången har han lärt sig, ”det blir ingen belöning förrän jag hittat rätt behållare.”

En sak till: Jo, jag vet att mina sockar är iögonfallande. Tänk dig för innan du kommenterar dem. Min mamma har stickat dem och de är faktiskt sköna =D

/ Susanne

3 reaktioner till “Hemmagjord och typ gratis urvalsbana

  1. Kul, håller på att färdigställa min egen urvalsbana och ska lära in en sittmarkering hade jag tänkt. Hur började du för att få honom att lägga sig när han hittat doften? Väntade du ut honom eller sa du ”ligg” när du såg att han var på rätt ställe?

    1. Hej, vad kul att du oxå håller på med en bana. Eftersom Hagel är klickertränad så är han van att snabbt erbjuda olika beteenden. Så det löste sig snabbt när jag väntade en kort stund. Men det går även bra om man tränar in det genom att säga ligg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s