Tre sätt att söka – som förgyller din hunds dag

Vi vill alla vara duktiga hundägare. Som ger våra hundar det de behöver. Många går miltals med sina hundar. Visst – det är jättebra med fysisk motion. Men även hjärnan och nosen vill ha motion och stimulans – då mår hunden extra bra. Här kommer tre tips på hur du kan förgylla din hunds vardag.

Godissök:

En perfekt aktivitet som går att börja redan med när hunden är en liten valp. Du kan börja med att bara ”tappa” en näve torrfoder på köksgolvet. Låt hunden söka. Det här blir enkelt och konkret, hunden får se allt som händer och förstår att den ska söka rätt på godisarna. De ligger bara på golvet, lätta att hitta. 

Samma övning kan du försvåra genom att kasta ut näven med godisar på gräsmattan (om det är barmarkssäsong) eller i inte alltför djup snö. Det gör själva sökuppdraget lite krångligare, men hunden har fortfarande lätt att förstå vad den ska göra. 

När sådana här övningar fungerar med lätthet är det dags att ta nästa steg. Nu får hunden sitta och vänta (om du har lärt den det) eller så får den titta på bakom ett kompostgaller medan du lägger ut godisar, gärna extra goda, på stolar, kökslådor, handtag på spisen och andra saker som sticker ut litegrann. Det kan handla om 10–20 godisar. Nu ska du tänka lite mer tredimensionellt, att du lägger godisar på olika höjd så att hunden får bredda sin förväntan om var godisarna kan gömma sig. Vissa godisar kan du exempelvis sätta på fönsterbrädan, så att hunden får ställa sig på bakbenen för att nå. Då blir det riktigt bra träning på många sätt.

Låt hunden jobba självständigt, gå inte runt och peka ut godisarna. Om den missar en godis så vet den ju inte det och deppar inte för det. Så håll dig ifrån att curla och hjälpa till, låt hunden träna upp sin självständighet och känsla av att den kan själv.

Samma övning kan du göra ute på altanen, i garaget, i skogen, i stallet, i parkeringshuset eller vad du nu kommer på. Börja brainstorma bra ställen redan nu vetja!

Om din hund inte är så förtjust i leksaker så testa flera olika: med pip, fylld med godis eller täckt med djurskinn.

Leksakssök: 

Att leta leksaker är lite mer avancerat än godissöket. Nu blir det mer samarbete, hunden hittar en leksak och kommer (förhoppningsvis) tillbaka till dig med den. Ni kanske kan kampa och busa en stund. 

Först av allt behöver du se till att din hund tycker att leksaker är roliga. Testa olika. Leksaker med pip, kaninskinn eller fårskinn brukar kunna trigga många hundar. Rassla runt med leksaken på golvet, gör små ”dödsryck” då och då. En del vill liksom vifta med leksaken rakt i ansiktet på hunden, det brukar sällan funka. Utan ned med leksaken på golvet och dra den ryckigt hit och dit. Om hunden biter i leksaken så berömmer du och kampar en stund och låter den vinna några gånger. Vill den sticka iväg med leksaken och aldrig komma tillbaka blir det förstås bökigt. Du behöver då lägga mycket tid på byteslek (kolla filmer på youtube om du vill ha hjälp med hur du tränar byteslek) innan du och din hund kan göra leksakssök på ett bra sätt. 

Men låt säga att din hund är ett praktexemplar som kommer tillbaka med leksaken. Då kan du börja med själva sökarbetet. Gör det lätt i början. Låt hunden se allt som händer. 

Lek först igång den med leksaken. Sedan tar du fast hunden i sele eller halsband och håller den stilla en kort stund så att den hinner se när du kort därpå kastar iväg leksaken. Är ni inomhus kanske du kastar den bakom en fåtölj. Är ni utomhus kan du kasta den bakom en sten eller en liten gran. Bara så att den döljs litegrann just i sista sekund. Direkt som leksaken har landat så släpper du hunden. Bowla inte iväg den, utan släpp bara – kanske med ett peppande ”ja”. 

Går allt som planerat så springer hunden dit och griper leksaken. Då berömmer du direkt och tar några skutt ifrån hunden så att den skyndar sig att komma tillbaka.

När hunden kommer med leksaken så klappar du hunden först och låter den ”malla sig” med leksaken en stund. Hugg inte leksaken direkt, det kan göra att vissa hundar inte tycker det är så kul att komma tillbaka med leksaken. 

När hunden fått malla sig en stund kan du testa att kampa lite, eller så byter du mot en godisbit. Om hunden inte vill lämna ifrån sig leksaken är det bra att byta mot godisbit så du slipper få en onödig konflikt, just när ni hade så trevligt. Inte tjata ”loss, loss” och bli irriterad, ta fram en köttbulle istället så löser det sig oftast.

Allt eftersom kan du utöka svårigheten: du kan lägga ut eller kasta ut flera leksaker som hunden ska hämta in en och en. Om du är utomhus – se till att ha motvind i början så att hunden kan jobba på rätt sätt för uppgiften – med hög nos och söka efter doften i vinden. 

Inomhus kan du till exempel låta hunden sitta bakom ett kompostgaller och se på när du gömmer fem leksaker i vardagsrummet. Eller vill du göra det ännu svårare så stänger du in hunden i ett annat rum medan du gömmer leksakerna.

Nose Work/specialsök: 

Vill du klättra ytterligare en nivå på svårighetsskalan (och rolighetsskalan) så börjar du träna Nose Work eller specialsök. Båda är roliga och spännande tävlingsformer, men också såklart något du bara kan leka hemma också.

I Nose Work söker hunden efter vattenbaserad hydrolat. I början lär man in eukalyptus, sen kan man även utöka med lagerblad och lavendel. Man droppar en till två droppar på en möbeltass eller tops och gömmer den. Sen får hunden söka. Sökarbetet påminner mycket om hur en narkotikahund jobbar, eftersom den söker noggrannt efter små doftbilder. 

Specialsök är egentligen ett gruppnamn för när man har tränat en hund att söka något speciellt, som barkborrar, vägglöss, sprängämnen och annat. Inom brukshundklubben har det blivit en tävlingsgren där man söker efter bitar av röd kong classic. 

Oavsett om du väljer eukalyptus eller röd kong så inleds träningen med att göra den här doften superviktig för din hund. Om hunden söker godis, eller sin favoritleksak, så luktar ju båda sakerna viktigt för hunden – redan från början. Men ska den söka några droppar eukalyptus eller en röd gummibit så luktar det sannolikt helt oviktigt för hunden. Träningen med att göra den här doften viktig för hunden är det som är det roliga. Och det som gör att det blir lite mer avancerat. Nu får du testa hur det är att vara en polishundförare, och du kan låtsas att ni är ett specialtränat team som ska söka igenom en knarkarkvart. 

Det finns många sätt att träna så att en doft blir värdefull för en hund. En bra modell är så kallad pairing – att lägga godis eller hundens favoritleksak precis intill den gömda doften och låta hunden hitta godiset/leksaken många gånger. Varje gång den hittar så förstärker du med egna godisar eller kampar med leksaken, så att det blir en stor ”happening” att hunden har hittat doften. 

Ganska snart börjar hunden ana ett samband: Att det är lite märkligt att varje gång den hittar godisen/leksaken så luktar det av den där speciella doften. Doften av eukalyptus eller kong blir till slut sammansvetsad med doften av godisen/leksaken. De båda blir en enhet. Som hunden tycker är värdefull. När sammansvetsningen har skett så kan du lägga ut bara eukalyptus eller kongbit, och när hunden hittar så belönar du snabbt med godis eller leksak, beroende på vad hunden gillar bäst.

En annan bra modell, som går att kombinera med pairing, är att träna med smeller. Du håller doften i ena handen, förslagsvis i en behållare som en liten sockerströare, och godis i den andra. Sniffa själv på doften först, för att skapa nyfkenhet, och låt sedan hunden komma fram och lukta på doften. Direkt säger du ”bra” och belönar med godbit. Upprepa många gånger. Minst tio gånger. Sen får hunden vänta medan du går iväg några meter och gömmer behållaren med doft, kanske kan du sticka in den under en soffkudde så att själva mynningen sticker ut? Vill du göra det lättare så lägger du också i början en godbit intill mynningen. Låtsas att du gömmer på två–tre ställen, så det inte blir hur lätt som helst för hunden. Sen får hunden söka. När den hittar doften så belönar du snabbt med flera godisar precis vid mynningen. Eller kastar dit hundens favoritleksak – om den gillar sånt bättre.

Allt eftersom kan den här träningen utökas med fler gömmor i ett rum, eller varför inte ordna ett sökområde på altanen, vid grillplatsen eller i garaget? 

Hoppas att du blivit inspirerad och sätter igång direkt med någon sökträning. Sådan här träning är perfekt när du känner dig sliten och inte orkar gå den där långa rundan, men hunden är hur pigg som helst. Då gör du några sök istället. Efter en kvart eller halvtimme är hunden lika trött som om den faktiskt sprungit den långa rundan, och kanske mer därtill. Att använda sin nos är oerhört roligt för hunden. Och jobbigt. Perfekt träning alltså! 

Känner du att du vill ha mer stöd på vägen om hur du ska göra, eller mer tips om hur du kan utveckla de olika söken, så finns mycket gratis material på Rackarungarnas Hundskolas Youtubekanal. Det finns även webbkurser i både Nose Work, kongsök och uppletande på webbkurssidan: https://susanne-lindberg.mykajabi.com/

Stort lycka till med träningen!

/Susanne Lindberg, instruktör och grundare av Rackarungarnas Hundskola.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s