Byteslek – perfekt för den egennyttiga hunden

Det är roligt att ställas inför nya utmaningar. Grosser münsterländern Skott är nog en av de egennyttigaste hundar jag har haft. Ja, inte så att det är kalabalik. Men det är intressant att jobba med det och se hur jag kan få honom att vara mindre egennyttig. För om jag inte tar hand om detta på rätt sätt, och tränar aktivt, så är jag ganska säker på att den dagen han får en riktig nyskjuten orre eller tjäder i munnen så kommer han INTE att komma till mig med den. Och det vore ju synd … =)

Jag jobbar med det på olika sätt. Jag tränar apportering med flera olika saker; dummy, träapport, dummy med kaninskinn, dummy med orrvingar, gummileksaker och liknande. Jag har börjat med enkla saker utan djurskinn/vingar. När det funkar bra, alltså att jag ser att Skott kommer och lämnar sakerna till mig utan större protester, så har jag testat även de mer värdefulla apporteringsobjekten – för Skott alltså. Han drar ofta iväg på en liten glädjerunda just när han får dummyn med kaninskinn eller orrvingar. Jag låter honom göra det. Jag vill inte tjafsa för minsta småsak, då blir det snart den där min-eller-din-diskussionen som jag vill undvika. Istället låter jag glad och trevlig, och skuttar ifrån honom. När han kommer till mig så klickar jag och håller fram korv. I början släppte han sällan den viktiga dummyn utan tittade bara på korven med en min som sa typ ”så lätt lurar du mig inte”. Men allt eftersom har Skott kunnat släppa sin dummy och äta korvbiten. Då har jag INTE passat på att ta dummyn utan han har fått tugga klart, och sedan gripa sin dummy igen. Jag har velat lära honom att jag inte kommer att jävlas, utan han kan vara trygg med att lämna den en stund i närheten av mig, han får ta den sen igen. Det tror jag har gett bra effekt.

En annan sak som vi har tränat mycket är byteslek, det kan du se på filmen nedan. Syftet är att avdramatisera detta med att lämna en leksak hos mig. Det behöver inte vara så traumatiskt =) I stället leker vi leken att han får en ny leksak kastad som belöning för att han kom in med den första. Om du ska testa den här övningen hemma – se till att ha två LIKADANA leksaker som har SAMMA värde. Ibland kan det bara vara någon detalj som gör att hunden gillar den ena leksaken bättre än den andra, och då blir det ofta problem. När hunden har den bättre leksaken vill den helt enkelt inte byta.

Jag har även testat byteslek med träapporter. Det såg ut så här:

/mvh Susanne

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s