En quick fix för att få hunden att sluta dra

Det finns sällan quick fix när det gäller hundträning. Det gäller att orka träna, nöta och steg  för steg se framstegen. Men det finns en – en VGW-sele!

VGW står för Very Good Walking. Och det blir faktiskt effekt direkt. Jag har testat det på flera olika hundar med bra resultat varje gång.

Selen är konstruerad så att den inte gör ont på hunden. Många av de tidigare selarna ”i branschen” har ofta varit av en sådan modell att de på olika sätt gör illa hunden, exempelvis tunna remmar som skär in i armhålorna. Men den här gör inte ont. På selen finns en ring som hamnar fram på hundens bröstkorg. Där fäster man kopplet. När man sedan går sin promenad så drar hunden sig själv ur balans när den drar. För varje gång dras hunden åt sidan när den ligger på. Det märker den snabbt. Den inser hur ineffektivt det är och anpassar sig. Hunden minskar på draget.

Ofta kommer kopplet att vara sträckt ändå. Men du kan gå med en böjd, avslappnad arm istället för med utsliten arm och hårda, bromsande steg. Du behåller ditt goda humör under hela promenaden.

Visst kan man också LÄRA hunden att gå promenader utan att dra i kopplet. Genom ren inlärning. Genom att aktivt belöna när hunden inte drar. Genom att belöna när hunden tar kontakt med dig. Men det kräver tålamod. Och det tar sin tid eftersom du ofta får träna med svåra störningar med spännande dofter i diket. Men om du vill är det alldeles ypperligt att kombinera denna sele med aktiv belöning när hunden inte drar så har det snart fattat grejen. Till exempel kan du gå 100 meter fram och tillbaka längs samma vägkant så blir det till slut mindre intressanta dofter för hunden.

Jag tycker det är jättekul att träna hundar. Men att träna hunden på att inte dra i kopplet hör inte till min favoritsysselsättning. När jag går promenader vill jag bara gå, njuta av omgivningen och att få sträcka på benen. Då tycker jag att det passar perfekt att sätta på en VGW-sele. Det gör att både jag och hunden är på gott humör när vi kommer tillbaka från promenaden. Så det är ett bra tips från dig till mig.

Tänk på att variera på vilken sida av hunden som kopplet ligger. Detta för att hunden inte ska snedbelasta men också för att den inte ska bli alltför van att det drar åt ett visst håll utan bli lite överraskad.

Selen kostar kring 400 kronor och finns i de flesta djuraffärer. Det finns även en enklare typ av sele som kostar ungefär hälften. Den heter VGW Beginner.

/ Susanne

Här kan du se en film från när jag testar VGW-selen med några av mina siberian huskies. Och med Ice bugs. =)

Vill du läsa mer om det här med att lära hunden att inte dra i kopplet? Du kanske också vill läsa tips om inkallning, hundmöten, gå fot, miljöträning, när du får främmande och hur du kan hjälpa hunden att slappna av? Då beställer du min bok ”De 10 viktigaste sakerna din hund bör lära sig”. Mer info om mina böcker hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s