Nu kör de Nose Work även i Kiruna

Marielle och hennes malinois visade snabbt att de hade förstått.
Marielle och hennes malinois visade snabbt att de hade förstått.

Vid tiotiden på fredagen satte jag mig i bilen och rullade till Kiruna. Jag hade blivit ombedd att komma till Kiruna brukshundklubb och köra en introduktionskurs i Nose Work.

Det var nio deltagare. De hade allt från malinois och schäfer till blandras med papillon och kinesisk nakenhund och welsh springer spaniel. Alla var skitduktiga.

Linda och hennes schäfer jobbade fint.
Linda och hennes schäfer jobbade fint.
Helenas retrieverblandning gillade godis =)
Helenas retrieverblandning gillade godis =)
Lindas coola blandning mellan papillon, kinesisk nakenhund och pudel fattade snabbt.
Lindas coola blandning mellan papillon, kinesisk nakenhund och pudel fattade snabbt.

På fredagkvällen blev det ett kort teoripass följt av övningar för att få hundarna att förstå att eukalyptus har ett värde. Det blev mängdträning med lådor och andra behållare där hundarna fick söka rätt på sin godis – som av en händelse alltid låg på ett ställe där det luktade eukalyptus. =)

Wenche och hennes chodsky pez kämpade väl.
Wenche och hennes chodsky pes kämpade väl.
Carmen och hennes aussie hade en härlig entusiastisk stil.
Carmen och hennes aussie hade en härlig entusiastisk stil.

Lördagen inleddes med att få in en bra startrutin, och efter det flera olika stationer med inomhussök. Just före lunch hann vi med lite fordonssök. Här kan ni se welsh springer spanieln göra sitt första sök. Vi har lagt lådor intill för att få hundarna att lättare förstå att det är Nose Work som gäller.

Efter lunch blev det en koll om hundarna började tycka att eukalyptus hade ett värde även utan godis intill. Det såg jättebra ut för alla. Här är det en aussie som visar att den tycker att eukalyptus är värdefullt.

Senare blev det olika stationer där hundägarna inte fick veta var doften och godisen var gömd. På så vis fick de lära sig att läsa sin hund och se när den blev ivrig för att den kände doften.

Det är lite annorlunda att köra kursen på brukshundklubbar än vanliga nybörjarkurser. Det är väldigt givande att låta en ovan hund få upptäcka glädjen i att använda sin nos. Fast när man jobbar med redan tränade brukshundar kan man växla upp på ett annat sätt. Många hundar är redan vana att använda nosen och att samarbeta med sin förare. En aussie hade till exempel en liggmarkering för apporterna i spåret och det tog inte lång stund innan hon testade att markera även eukalyptusdoften. Häftigt att se. En del hundar är nästan läskigt smarta! Det kan du se här =)

Strax efter klockan 15 på lördagen rullade jag de 50 milen hemåt igen. En bra ljudbok höll mig alert. Plus vetskapen om att Kirunagänget redan startat en Facebookgrupp för framtida Nose Work-pass. Det kommer att bli skitbra!

/ Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s