Vem har koll på om ens hund är aggressiv?

Jag läste någon form av inbjudan. En hundägare ville gärna gå en promenad med andra hundägare. Men man var inte välkommen om man hade en aggressiv hund. Det reagerade jag på.

Vad är egentligen en aggressiv hund? Och hur ska du någonsin kunna lita på att andra människor har full insikt i om de har en hund som kan vara farlig? Jag menar – det är ju väldigt lätt att det ändå kommer en eller flera hundägare till den här träffen. Vissa kan ha svårt att tolka sin hund. De har hittills i sina liv med den här hunden inte har sett några arga tendenser. Men det är en hane som kanske bara umgåtts med tikar? Och nu träffar den en annan hane för första gången. Eller det kanske är en riktigt trevlig hund som under den här promenaden helt plötsligt möter en väldigt kaxig typ som vill trycka ned den och till slut får den trevliga hunden nog och nyper till. Är den hunden aggressiv då? Eller var det istället den andra hunden som provocerade så till den grad att den andra med all rätt reagerade?

Jag menar – jag är inte aggressiv eller våldsam till vardags. Men händer det något extremt som jag uppfattar som hotfullt mot mig, min familj eller mina hundar så nog jädrar kan jag bli aggressiv eller våldsam.

Jag har under mina år sett flera hundar som agerat fullt normalt i umgänget med andra hundar. Men så händer något. Ibland något som vi hundägare kan uppfatta. Ibland något knäppt som bara slår till inne i någon hunds huvud. Och den attackerar. Det blir ett blodigt slagsmål. Inte ett dugg kul.

Därför har jag svårt att förstå hur man kan skriva att aggressiva hundar inte får vara med. Tanken är god. Men alla känner inte sin hund. Eller så har hunden inte blivit nog provocerad än. Så var försiktig. Gå koppelpromenader först. Träna lydnadsövningar där hunden ska ha kontakt med dig. Träna inkallning. Och vill du sedan släppa din hund med främmande hundar så gör det i mindre grupper. Gärna bara två och två. Då blir det mycket lättare att ha koll över vad som händer. Så ni märker om stämningen håller på att förändras. Då kan ni förhoppningsvis bryta i tid.

/ Susanne

3 reaktioner till “Vem har koll på om ens hund är aggressiv?

  1. Vad bra skrivet. Jag har själv svårt att läsa min hund när den leker med andra hundar. Vad är lek och när blir det allvar? Och ofta säger andra hundägare att min hund är så snäll den skulle ALDRiG göra nåt. Hur lär man sig att se skillnaden mellan lek och allvar? Har du nått tips. Min hund en cocker spaniel hane på 3 år vill ofta hoppa upp med tassarna på den andra hundens rygg och det har jag förstått är en typ av dominans beteende. Kan man lära en hund att leka bra?
    Mvh annalena

  2. Det är just det som är svårt, att läsa hunden. Detta är också vår första hund. Men det är spännande och som sagt man kommer underfund med saker hela tiden. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s