Sprayerna var sådär – tofflor är bäst

Har du också hundar som lätt får snöklumpar eller isproppar i tassarna på vinterpromenaderna? Jag har gjort ett test.

Jag var ju på My Dog i januari. Då hade jag som mål att hitta någon bra spray med impregnering till tassar. Alltså spray som gör att det inte bildas snö- och isklumpar i hundarnas tassar. Det fanns enormt många montrar som hade miljoners olika hundgrejer. Jag borde ju verkligen vara på rätt plats. Gissa hur många jag hittade? TVÅ!??

Jag frågade i flera rimliga montrar. En del visste inte ens vad jag pratade om. Andra bara skakade på huvudet. Något sådant hade de inte. Det tolkar jag som väldigt nonchalant mot halva Sveriges hundägare. Alla som bor norr om Östersund och har pälsiga tassar måste ju ha mer eller mindre problem med detta. Ja, ibland snöar det ju till och med i Gävle och Stockholm.

Plush puppy saebreeze oil till vänster, Strandbodarnas impregnering till höger.

Nåja, jag hittade i alla fall två märken. Det ena helt okej i pris. Strandbodarnas impregnering kostade 94 kronor och innehöll 300 ml. Den andra, Plush Puppy Seabreeze oil, kostade 230 kr om jag minns rätt, fick inte ens pruta till 200 kr, och innehöll 140 ml. ”Den är värd 30 kronor extra”, påstod kvinnan som sålde den.

Så när jag kom hem och skulle testa dem hade jag höga förväntningar, särskilt på den dyra. Jag har sammanlagt gjort fyra eller fem seriösa tester. Det har varit olika temperaturer, ibland plusgrader, ibland lite minusgrader, ibland väldigt många minusgrader. Jag har sprayat ena märket på hundarnas alla vänstertassar, fram och bak, samt det andra märket på hundarnas alla högertassar, fram och bak. Sedan har jag begett mig ut på skidtur.

Här är vi ute och testar sprayerna.

Det har funkat i genomsnitt i 20-30 minuter. Sedan har det börjat bildas snö- och isklumpar i alla fall. Klumparna har inte blivit lika hårda och svåra att få bort, som utan spray, men de har ändå bildats och irriterat hundarna. Och då har jag i min tur blivit irriterad.

Med tofflor blir både jag och hundarna på bättre humör.

Jag hade trott att det skulle gå snabbare att spraya än att sätta på tofflor innan man sticker iväg. Men tidsskillnaden är marginell. Dessutom slipper du ju problem HELA rundan om du istället har tofflor på hunden. Tofflor skyddar även mot kyla, vorstehn kan vara känslig när det är kallare än minus 15 grader. Fast det krävs ju att du har tofflor som sitter kvar. Då är det bra att köpa tofflor med lite resår/stretch i kardborrebandet. Det har jag lärt mig under mina dryga tio år med slädhundar.

De svarta Kip Mik finns på Björkis. De orange är fleecefodrade och finns på Qurts.

Björkis i Skellefteå (och Kiruna) säljer de sådana tofflor, fråga efter USA-sockarna, det står Kip Mik på dem. Annars kan du gärna kolla in Qurts, där beställde jag samma sorts tofflor, fast med fleecefoder, till Hagel. Supersnabb leverans!

Här hade jag inte sprayat pälsen. Jag tror sprayen gör större nytta på päls och behåring än under tassar.

Så summa summarum: Sprayerna funkade bara en stund på tassar. De funkar bättre på päls och behåring – för att undvika snöklumpar. De båda funkar lika bra. Eller lika dåligt. Ingen skillnad fastän priset skilde så. Däremot luktar Seabreeze oil väldigt gott.

Vill du ha nåt som funkar hela tiden rekommenderar jag tofflor. Det tar just ingen längre tid att sätta på dem, och funkar hela vägen. Skyddar även mot kyla.

Hoppas att du gillade min rapport från testen. Vill du dela inlägget blir jag bara glad. Ha en bra dag! =)

/mvh Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s