En massa tips och filmer för din valpträning

Det är något särskilt med att träna en valp. Det är nu du lägger grunden. Det är nu du etablerar en fin kontakt. Det är nu du visar att valpen kan känna sig trygg med att göra misstag. Det är nu du visar valpen att det lönar sig att fundera ut vad matte/husse vill – och göra rätt.

Jag tänkte visa några filmer från ett av mitt och Skotts träningspass. Skott är en grosser münsterländer som är 15 veckor.

Först får du se hur jag tränar sitt och ligg stanna kvar. Jag tycker vi har gjort stora framsteg där så jag travar iväg ganska kaxigt, men det visar sig att det ännu inte sitter fullt så bra som jag trodde. Notera att jag inte skäller och bråkar på honom när han gör fel. Istället gör vi om, och så får han belöning när det blir rätt. På filmerna använder jag klicker för att få en bättre tajming. Är du ännu ingen klickeranvändare så säger du förstås istället ”bra” eller ” rätt så” exakt när hunden gör rätt.

Sedan vill jag visa en övning som är jättebra när du vill få hunden att förstå det här med klicker, att själv tänka ut vad som leder till klick och belöning. Ser du hur Skott har börjat förstå att han faktiskt själv kan påverka när godis utdelas? Han testar sig fram på musmattan för att se vad jag är ute efter. Att lära en hund springa till en musmatta är väldigt praktiskt om man senare vill träna in lydnadsmoment som sändande till rutan, runda kon, hopp–sitt, framåtsändande och liknande. Och även att lära hunden att gå i bädden när det kommer främmande och sånt.

En annan övning som är toppen för att komma igång med klickerträning på en valp är att träna den på att gå upp med framtassarna på en pall. Det är något konkret som valpen ser och förstår. Det här är absolut första gången vi testar det och jag blir glatt överraskad över hur klickersmart Skott har blivit.

När du lärt valpen att gå upp med framtassarna på pallen kan du börja lära den bakbenskontroll, alltså att den ska flytta bakbenen runt medan frambenen står kvar på pallen. Tidigare när hundägare rekommenderade den här övningen för att få bättre och säkrare position på fotgåendet så tänkte jag att de överdrev. Det kändes så långsökt att hunden skulle bli bättre på att gå fot och hålla sig rätt vid sidan bara av att gå upp och runt på en pall. Men jag har sett STOR effekt på alla hundar där jag testat detta. Så jag rekommenderar det varmt. Du som är riktigt klickernördig kommer att tycka att jag hjälper Skott lite för mycket när han ska flytta bakbenen. Det kan jag hålla med om. Men som bekant finns det flera vägar som bär till Rom och att hjälpa en nyligen klickerintränad hund med lite småtips i början tycker jag inte är hela världen =)

Apropå flera vägar till Rom. Det finns det ju också när det gäller apporteringen. När man klickar in apporteringen ska man ju helst börja med att gripa, sedan hålla, efter det bära och slutligen hämta. Men jag upplever att många kan fastna på hålla–delen. Hunden bara släpper och släpper. Det gäller att vara envis och träna sig förbi puckeln. Men alla orkar inte. Eller har inte tillräckligt med klickerkunskaper. Risken blir att en del ger upp att klicka in apporteringen och istället börjar med med krav och tvång. Därför passar det väl bra att jag visar ett alternativ med Skott? Vi har klickat in gripa, och lite, lite att hålla. Men vi går sedan vidare till att bära – för det tycker han är roligare. Och när han är bra och trygg med att bära så kan vi börja fila in att han också ska hålla en stund när vi står still eller han sitter. Först visar jag med en dummie, sedan en träapport.

Hoppas att du fick några tips för din träning. Hojta till om du har några frågor eller funderar varför i hela friden jag gjorde på ett visst sätt eller så =)

/mvh Susanne

 

 

 

2 reaktioner till “En massa tips och filmer för din valpträning

  1. Jag trode att när det gällde webkursen valpvett att det skulle vara valpar men det är ju färdiglärda hundar som är exemplen .Det tyckte jag inte gav nåt jag trode att jag skulle få se hur man klipper klora på valpar ja och mm

    1. Kursen heter Valpvett och allmänlydnad. Cavalieren var bara kring fem månader när filmen spelades in. Det är valp för mig. Jag klippte klorna på honom för att visa hur det helst ska se ut, hur man skapar en bra grund, och på min vorsteh Hagel för att visa på hur man kan gör när det har hunnit bli ett problem. Siberian huskyn har mest gått som en slädhund och har väldigt få grunder i lydnad och liknande. Vilket gör att hon var ett bra exempel för att visa allmänlydnadsövningar. Medvetet valde jag bort att visa sådant med min vorsteh som är väldigt tränad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s