När hunden inte vill sluta tugga på dig

Häromdagen fick jag ett meddelande på Facebook. Det löd så här (jag har fått klartecken från hundägaren att dela med mig, men har raderat info som avslöjar vem det är):

”Följer din sida på Facebook och gillar ditt sätt att hantera hundar. Tänkte kolla med dig om du har möjlighet att hjälpa mig med tips å råd gällande min tik på 16 månader. Hon får ofta överslag vilket resulterar i bitning på mig. Ibland på barnen men i princip aldrig på min sambo. Eller jo ibland på honom åxå men han behöver bara typ spänna ögonen på henne så lägger hon av. Jag berättar gärna mer om vår problematik, vill först bara kolla om du har möjlighet att hjälpa oss? Vi måste få ordning på detta innan det går för långt (det har det iof sig redan gjort)”

Jag svarade så här:

När hundägare har det här problemet så är det ofta precis som du säger: att mannen i huset inte är lika drabbad men kvinnan är det. Och det beror i grunden på just det du beskriver – att mannen inte tolererar det och fräser ifrån. Medan kvinnan ofta vill använda sig av mjukare metoder. Vill man det har jag följande tips: När hunden börjar bita dig – dra fram smaskigt godis (korv) och kräv med bestämd röst sitt eller ligg. Om det behövs – hjälp till och locka hunden i rätt position med godiset. När hunden satt sig eller lagt sig så utdelas godisen och du säger tydligt sitt/ligg kvar. Efter cirka 10 sekunder utdelas en till godis men hunden SKA sitta eller ligga kvar. Du kan berömma försiktigt, men det innebär inte att det är hopp å lek. Efter det kan du stillsamt ta upp hunden och ex vis köra fot eller liknande. Belöna rikligt när hunden gör rätt. Hela grejen handlar om att du avleder, ger en uppgift, tar kommandot och belönar när hunden gör denna uppgift. Du ska INTE belöna det dåliga beteendet. Hunden ska alltså inte få godis för att den tuggar på dig, först när den gör sin uppgift.”

Hundägaren svarade då:

”Jag ska prova. Får klä mig i skyddsutrustning och ta tag i saken.
Grejen är åxå den att jag har tagit henne ganska rejält ett par ggr. Hon lyckades slingra sig lös och nu är jag rädd att vi hamnat i lite kamp. Hon tror att detta är en lek och jag förlorar 🙈 därför är jag rädd att ta i med ”hårdhandskarna” igen eftersom jag misstänker att jag förvärrar situationen.”

Det är precis så det brukar bli. Att hundägare försöker använda sig av metoder som de kanske inte tror på fullt ut. Som känns fel. De vill ju vara schyssta med sina hundar. Och då blir det liksom dubbelt fel när man gör saker mot sin övertygelse som dessutom råkar ge motsatt effekt. Det berättade jag för henne. Plus att jag la till ett tips om att satsa mycket tid på att bara umgås i skogen. Och träna små tricks. Så ökar de sitt samspel.

Två dagar senare skickade hundägaren ett meddelande igen:

”Hej, ser redan skillnad på henne. Jag har lyckats ta henne innan hon blivit helt tokvarvad. Så det har varit lätt att avleda henne i tidigt skede. Och det verkar som att hon fattar grejen för hon har inte haft ngt tokspel dessa dagar. Så vi kämpar vidare med avledningsmanövern 😊 Blir nästan irro på mig själv att jag inte lyckats lista ut en sån enkel grej själv. Tänk att en sån liten manöver visade så mkt resultat. Känner att man låser sina egna tankar när det spårar ur 😬 tur att det finns proffs att fråga om hjälp!”

Och ytterligare en tid senare skickade hon det här meddelandet:

”Hej! Har ju gått ngn vecka nu och det går mkt bättre för oss. Jag fortsätter avleda i tidigt skede. Viktigast av allt, det går längre tid mellan hennes överslag. Nu har det gått flera dagar sen det hände sist. 👍 Nu när jag har semester så har jag haft god tid å sitta med henne typ en timme om dan och bara passivitetsträna och slappna av.
Känns som att det hänt mycket i positiv riktning med pirayan 😬

Kanske också du eller din hundkompis har liknande problem? Därför tänkte jag dela med mig av vår konversation så kanske du kan norpa något tips som passar dig och din hund. Lycka till!

/ Susanne

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s