Behöver man plocka upp bajset på landet?

Det här med hundbajsets vara eller icke vara är ju alltid en het fråga. När bör man egentligen plocka upp och inte? Vilka regler har du satt upp för dig själv?

Jag plockar alltid upp varenda bajskorv om jag är i stan. Och ”stan” i mina ögon sträcker sig typ från Anderstorp i söder till Solbacken i norr, från Mobacken i väster till Skelleftehamn i öster.

Men om jag är lite längre ut, exempelvis i min egen by Yttervik, så har jag vissa specialregler. Jag plockar upp om bajset hamnat precis vid någons infart, postlåda eller så det känns lite väl nära någons tomt i diket eller så. I min by har vi inga ”bajspåse-soptunnor” längs vägen. Då får jag bära skiten hem. Fast hos någon granne har jag fått tillstånd att lämna påsen i deras soptunna om det kniper.

Det här känns lite väl iögonfallande, eller hur?

Men om bajset hamnat i ett dike som inte direkt kan anses tillhöra någon eller inte gränsar till någon tomt så kan det få ligga kvar. Det blir försvinner ju så småningom och blir till näring för jorden och smådjur. Hamnar skiten mer på vägen så puttar jag ned korvarna i diket med foten eller en pinne.

Om det är rätt och slätt i skogen så plockar jag inte upp. ”Bajsar björnen i skogen?” brukar jag fråga mig själv. Och blir svaret ja, att här bajsar en massa vilda djur också, så tycker jag att det är okej att lämna.

Men nu kommer vi till det intressanta. Vad tycker du? Hur tänker du? Var är det okej att lämna och var är det inte okej? Försök hålla en god ton. Förmedla huvudsakligen vad du själv tycker utan att gå till angrepp på vad andra tycker – så kan det här bli en lång och givande tråd. =)

/ Susanne

4 reaktioner till “Behöver man plocka upp bajset på landet?

  1. min inställning är densamma, plocka upp när det är områden folk vistas vid – lämna kvar eller förflytta om det är en skog. Inte så snyggt med en bajskorv vid vägen så då kan jag kasta in den i djupare skog. Jag plockar också upp om jag skulle vara i närheten av ett område som är populärt för tex friluftsliv. Det jag avskyr är personer som släpper sina hundar lösa i lekparker för att rasta dem, dom är till för barnen inte som djurlåda 😛

  2. Så här gör jag : plockar upp bajset om det ligger på områden där man går eller klipper gräs. Jag tar det i bajspåsen och ( om det inte finns en hundbajstunna i närheten) bär det till ett lämpligt buskage = näring . Sedan kan man knyta ihop påsen (tom) och lägga den i närmsta soptunna. Fel eller inte ?! Avskyr när man hittar övergivna fulla påsar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s