Det var i samband med senaste allmänlydnadskursen som jag drog det igen. Drog argumenten för att träna med positiva metoder, att belöna sin hund med hundralappar istället för med femtioöringar, att ha tajming när man belönar sin hund – att allt sådant är sååå mycket effektivare och roligare än att träna på det gamla viset – banna hunden när den gör fel.
Jag tog ett exempel. Hur skulle du själv lära dig multiplikationstabellen snabbast och på trevligast sätt?
Ena läraren står med en rynka mellan ögonen och frågar: vad är 3 gånger 3? Du blir lite svettig, tänker men huvudet tycks inte fungera. Du svarar till slut 10 och får genast skäll och kanske också en smäll över fingrarna med linjalen. Sedan frågar läraren vad 7 gånger 7 är. Du är inte sååå sugen på att svara, eller hur?
Den andra läraren står med några hundralappar bakom ryggen och frågar: vad är 3 gånger 3? Du känner en förväntan, ser hundralapparna, anstränger dig för att räkna rätt och svarar: 10. Läraren säger bara med en hoppfull min: ”prova igen”. Du tänker till ett extra varv och kommer på att det borde bli 9. Du svarar 9. Genast får du ett leende och en hundralapp i näven. Sedan frågar läraren vad 7 och 7 är och du känner en iver att försöka, att få svara rätt och tjäna en till hundring.
Mina exempel ovan handlar om att träna med positiva metoder. Att belöna det som blir rätt, det beteende man vill se. Att belöna den korta stund när hunden faktiskt INTE drar på promenaden, att belöna det ögonblick när hunden faktiskt INTE hoppar på dina gäster utan har alla fyra tassarna i golvet, att belöna när hunden väntar på ditt kommando innan den hoppar ut ur bilen.
Det gör att du får en glad hund som känner sig trygg med dig. Den vågar testa sig fram för att se vad du gillar. Det gör också att du som förare blir en mer positiv person som aktivt söker och ser sådant som hunden gör bra, istället för att bli irriterad och arg över sådant som hunden gör fel.
Det finns alltid hundägare som menar att hunden bara ska lyda. Att det handlar om ledarskap. Att om man håller på och tjollrar med godis så är det bara ett billigt köpa sig ur situationen. Men du har ju fortfarande makten och ledarskapet över NÄR denna godis ska utdelas. Den utdelas ju inte när hunden hoppat ur bilen utan sitt varsågod-kommando. Den utdelas ju inte när hunden hoppar på dina gäster. Och det lär sig hunden. Den lär sig att själv tänka ut vad du vill och forma sig efter det. Och då har du ju ditt ledarskap – om det ordet är så viktigt. Man kan också tänka att du faktiskt tränat och lärt din hund någonting. Att du är kapabel till att ändra din hunds beteende. Utan att skrämma den till det.
Det finns också hundägare som envisas med att ge sina hundar femtioöringar som belöning. Med femtioöringar menar jag hundens egna torrfoder, eller varför inte de så populära leversnittarna som man kan köpa många av till ett trevligt pris? Det kan väl funka ett tag när det gäller saker som hunden oftast ändå klarar.
Men vill du träna till ett beteende, exempelvis få hunden att sluta leva rövare vid hundmöten så funkar det inte med femtioöringar. Tänk dig själv: tänk att någon vill att du ska sluta göra något som du tycker är väldigt viktigt eller roligt. De säger: ”Sluta kolla Facebook, då får du 50 öre” eller ”Sluta äta din grillade fläskfilé, då får du 50 öre”.
Skulle du sluta? Tror inte det.
Men om denna någon säger: ”Sluta kolla Facebook, då får du 500 spänn” eller ”Sluta äta din grillade fläskfilé så får du oxfilé med grönpepparsås och smörstekta champinjoner istället”. Skulle du nappa då? Troligen. Därför tycker jag att du ska växla upp till godis som korv eller köttbullar när du verkligen vill försäkra dig om att träningen ska ge effekt, när du vill göra en förändring. Det är hundralappar enligt mig.
En sak till. Glöm inte tajmingen – att tajma din belöning när hunden gör rätt. Om du lyckas med det kommer din träning att bli såååå mycket effektivare. Låt oss ta exemplet med multiplikationstabellen igen.
Den trevliga läraren med hundralapparna bakom ryggen frågar dig: vad är 5 gånger 5? Du har lärt dig att den här läraren behöver man inte vara rädd för. Man vågar chansa lite. Så du räknar snabbt och svarar: 22. Läraren reagerar inte. Så du räknar lite bättre och svarar 25. Läraren reagerar inte särskilt nu heller. Så du gasar vidare. Svarar 26, 27, 28 och 30. Och nu kommer hundralappen. Okej, tack, tänker du. 5 gånger 5 är alltså 30.
Just därför ska du sträva efter att belöna EXAKT när hunden gör rätt. Direkt när hunden svarar 25 ska du fram med hundralappen. Direkt hunden tittar på dig när den går fot ska den få sin godisbit. Direkt hunden slutar hoppa på dina gäster och sätter sina fyra tassar på golvet ska den få sin godisbit. Inte en kvart senare.
För att lyckas med det är det bra att inte ha krångliga påsar som ska vecklas upp innan godisen återfinns och levereras. För att lyckas med det har du belöningsväskor med väl tilltagna öppningar så du snabbt får ned näven och upp igen. Eller en flottig ficka. Vilket som. Men skippa prassliga påsar så hunden hinner gissa sig ända bort till 30 innan godisen kommer! =)
/ Susanne
Tack för din trevliga o roliga beskrivning. Nu är det bara för mig att träna dina tips..
Tack för din kommentar. Roligt att du gillade det. Och lycka till med träningen. =)
Tack. Vi har börjat så smått