Lek mer – mata mindre

trassel bus

Hur pass mycket leker du med din hund? Leker ni med leksaker? Kastar? Kampar?

Jag tycker det är viktigt att leka med min hund. Med lek får ni ett mycket bättre samarbete och en bättre kontakt. Ni lär känna varandra på ett djupare sätt och hunden lär sig att du är en kul typ som det är värt att umgås med.

Jag tycker mig se att många hundägare inte leker med sin hund – inte så mycket i alla fall. När de tränar ger de hellre godis. Det kan bero på något av följande:

1. Man menar att hunden inte tycker det är roligt att leka.

2. Man tycker hunden blir för stojig och uppspelt om man leker med den.

3. Man har problem med att få loss leksaken från hundens mun när leken ska avslutas.

hagel bus

Mina synpunkter på detta, i tur och ordning:

1. En hund som inte tycker det är roligt: Ge dig inte så lätt. Kämpa på, med olika leksaker och på olika sätt. Knyt ett rep i leksaken så ni får lite mer distans mellan er. Eller prova studsande bollar. Eller pipdjur. Eller fågelvingar. Eller skit i att ha en ”grej” och lek med din kropp: tacklas, lek tafatt, kurragömma.

Jag hade en cocker spanielkille som jag tog hand om när han var kring ett år. Det märktes tydligt att han inte hade lekt förr. Jag höll på länge. Testade det ena efter det andra, lite då och då. En dag provade jag att blåsa på honom genom en tom toarulle. Det var grejen! Han gick igång helt och hållet. Efter det ramlade polletten ned och som han lekte sedan, bar bollar och var så lycklig.

2. För stojig: Nja, det har jag svårt att tro. Hundar måste få ”rasa runt” och vara lite crazy. Så höj ribban lite för när det blir för stojigt. Var utomhus. Inhägnat i till exempel en hockeyrink om det känns säkrare. Och busa loss!

Och sen avrundar du och talar om att nu är det dags att tagga ned igen. Det är det som gör dig till en poppis person – att det är du som tar initiativ till lek – och har pondusen att säga när det är färdigt för denna gång.

Vissa hundar kan börja morra när de leker vilket kan skrämma en del som är ovana vid att hunden blir så pass uppjagad. Men i de flesta fall är morrandet bara ett tecken på att de har riktigt roligt. Så slappna av =)

3. Problem att få loss leksaken: Ja, en del hundar går igång riktigt ordentligt. Och är hunden inte van att du säger när den ska vara på och av så blir det lite extra jobb. Beroende på vad du har för hund löser du det på olika sätt. Jag erbjuder min vorsteh en godis med andra handen. Då släpper han leksaken, belönas med godis medan jag stoppar undan leksaken, och sedan kan vi fortsätta med något annat. Förut var jag mer typen som utan krusiduller bara öppnade hundens mun och tog ut leksaken, men det brukar ofta landa i att det inte blir en så kul slutkänsla för hunden. Och jag vill att det ska vara kul hela vägen.

Du kan också se till att ha två likadana leksaker. (De behöver inte vara HELT identiska, men de bör vara snarlika och viktigast av allt – ha samma värde för hunden). När du kastat en leksak och hunden tagit den så visa att du har en till, som den får springa efter om/när den den kommit tillbaka till dig och släppt den första leksaken. Byteshandel helt enkelt. Brukar funka på många.

Kanske hunden studsar runt lite själviskt med den första leksaken ett tag och roar sig själv, men ser du bara till att lattja runt med den andra leksaken, göra ”dödsryckningar” på marken och liknande så blir din leksak snart mer intressant så att hunden kommer in för att byta.

Känner du ändå osäkerhet, kom till någon av mina kurser, eller boka en egen tid, så hjälper jag dig. Jag lovar – det är värt att leka mer med sin hund!

Mina hundar gillar repknutar, spenkoppar och bollar i snören bäst. Eller sådana saker med lurv på. Vilken är din hunds favoritleksak? Berätta gärna genom att kommentera artikeln eller i FB-inlägget =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s