Varför hunden ska ha flera liggplatser

Min vorsteh Hagel myser i sin bädd.
Min vorsteh Hagel myser i sin bädd.

Din hund har antagligen en bestämd liggplats i huset eller lägenheten. Det är jättebra att den har en plats, med en skön bädd eller liknande, som den vet är dens egen. Så man, när man behöver få hunden ur vägen, kan säga ”gå till bädden” eller liknande och hunden vet vad som gäller.

Men om du inte bor väldigt smått, så hunden ser typ allt från där den ligger, kan det vara idé att ha flera liggplatser. Som hemma hos mig, vi har två bäddar i hallen och två i vardagsrummet.

För hunden vill vara med. Den vill ha koll. I varierande grad förstås, men om jag ser till min unga vorsteh så tycker han inte att det är så kul att ligga i hallen när jag sitter och ser tv i vardagsrummet. Han känner sig inte helt trygg när han inte ser sin kära matte. Det gör att han inte kan vila och slappna av på det sätt som jag vill att han ska göra. Och det gör att det mer blir en sorts tråkig uppgift att ligga på bädden istället för att frivilligt slå sig till ro. Men när han ligger på sin bädd i vardagsrummet så snarkar han gott.

Kanske även du behöver flera bäddar? Så att hunden har alternativ, så hunden kan vila och känna sig trygg. Bara en tanke att fundera på.

När jag ändå pratar bäddar … är det fler än jag som kostat på och köpt dyra Biabäddar som hundarna ratar och hellre lägger sig i den billiga, tunna från Ikea – som på bilden ovan (notera den tomma Biabädden intill)?

Vaffö gör de på detta viset? Är låtsasskinnet i Biabädden för kall först, och sedan för varm? Vad tror du? Eller älskar dina hundar Biabäddar?

10 reaktioner till “Varför hunden ska ha flera liggplatser

  1. Jag har olika platser där mina hundar sover. De är också väldigt individuella hur den perfekta bädden ska se ut. Nästan aldrig biabädden. En vill ha svalt, en annan varmt ombonat och gärna tak över huvudet och en tredje vill sova på en filt som luktar matte. 🙂

  2. Min hund skulle föredra sin lilla bur hon hade som säng när hon var valp. Jag la en filt över den så det vart som en liten grotta hon kröp in i. Men det är tydligen lag på att man inte får ha hunden i en sådan liten bur så jag slopade den och köpte en dyr diabädd och en flätad träkorg där hon har en filt i. Hon sover i korgen i vårt sovrum på natten och den andra bädden är i vardagsrummet, Helst vill hon ligga under soffbordet nära oss, men jag tycker det är jobbigt man ska kliva på henne varje gång man ska upp så jag tränade henne till att välja sin bädd istället. Ska nog prova flytta den närmare soffan så hon ser oss för där den står nu gör att hon inte kan se oss även om vi bara är två meter ifrån varandra. Hon kanske hellre vill ligga i bädden då än under soffbordet där det är hårt. 🙂

  3. Min lilla hund älskar sina biabäddar, har 2 en i hallen och en i vardagsrummet. Hon ratar istället ikeabädden, den vägrar hon ligga i 😛 på natten så vägrar hon alla 3, då är det sängen eller soffan som gäller 🙂

  4. Min rottis har en tresits soffa i äkta skinn från -73 😀 Han ÄLSKAR den! Där har han utsikt över hela nedre våningen + att han kommer upp från det kalla golvet och busiga ungar 🙂 Vi hade bur förut men den var inte så populär.

  5. Vår cairnterrier på 5 år gillar sitt ”hus” en täckt bur under trappan utan biabädd, den ratade hon, utan med en knölig och tunn sak från Rusta. I veckan flyttade vår nya valp en liten cockerpoo, Meja in till oss. Nu upptäcker vi att hon kissat i Astas bur, Asta är jätteförnärmad och sover sin långa sömn i vår säng. Hoppas kunna öppna upp hennes bur till våren. Bia bädden är nu valpsång hoppas på att den duger i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s