När ska man börja träna valpen?

SAM_4421Jag märker att det finns lite olika ”rön” om NÄR och hur man kan börja träna sin valp. Vissa börjar att träna sin valp direkt, andra tycker att ”valpen ska få vara valp” och vill vänta med träningen. Hur tänker jag?

Jag börjar direkt med träningen. Det beror ju förstås vilken värdering man lägger i ordet träning. Jag börjar direkt med övningar som bättrar på min och valpens kontakt. Det handlar om att belöna att valpen kissar ute, lek med leksak/trasa, många inkallningar med godis, och möjligen lite sitt. Inget avancerat. Och det gäller att skilja på träningsfas och kravfas. Det är lättsamt, lekfullt och kravlöst i början. Först när du verkligen VET att hunden kan en viss grej är det dags att ställa krav.

Jag tränar korta pass. Valpar orkar ju sällan vara vaken så länge i taget. En kvart här och där. Jag säger som fågelhundsgurun Anders Landin som berättar att han tränar sammanlagt en timme per dygn, ”resten av tiden får valpen vara valp”. Så det är inte så farligt. Det är enligt mig ett måste för att tidigt etablera en bra kontakt och ett samarbete med din hund.

När valpen varit hos mig några veckor börjar jag med fotträning, ännu mer inkallning, sitt, ligg, lekapportering, kampövningar där den ofta får vinna, miljöträning och spårträning. Fortfarande handlar det om en kvart här och en kvart där. Längre än så räcker inte koncentrationen. Att köra riktigt hårt och lära valpen en massa trick och annat riskerar att göra den lite överstimulerad och lite uttråkad. Så det gäller att hitta en balans – som med allt annat. Så träna din valp – med en genomtänkt tanke. =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s