Två rambo och en klicker

Här kommer januaris nyhetsbrev som mejlades ut på lördagen. Ni som är anslutna till mitt nyhetsbrev, som är gratis, får information om nya kursstarter någon dag innan det läggs ut på hemsidan.

Om du ännu inte prenumererar på mitt nyhetsbrev så är det bara att mejla rackarungarnashundskola@outlook.com och berätta att du vill det =)

Hej på dig

Nytt år och nya tag! Det här året ska det tränas extra mycket hund – eller hur? =)

Nu kan du anmäla till nya Rambokursen i april. Det är alltså en repris på den populära tuffa miljöträningskursen som jag hade i november. Det finns två likadana kurser att anmäla sig till. (Fast efter ett dygn var båda fullsatta, däremot kan du anmäla dig som reserv)

Den ena blir på söndagar mellan klockan 13-15.
Den andra på onsdagar mellan klockan 18-20.

 • SöndagsRambo börjar 12 april. (blev fullsatt efter ett dygn)
 • OnsdagsRambo börjar 15 april. (blev fullsatt redan efter ett par timmar)
 • Kurserna har samma innehåll och pågår parallellt.
 • Det är 5 gånger.
 • Kostar 1 500 kronor per deltagare.
 • 10 platser i vardera kurs. Först till kvarn gäller.
 • Mejla rackarungarnashundskola@outlook.com eller ring 070-577 31 87.

Du kan läsa mer om kursen här.

Här får du några citat från den utvärdering som deltagarna gjorde efter Rambokursen i november förra året:

”Det har varit en mycket rolig, inspirerande och lärosam kurs. Jag tycker att svårigheten har trappats upp i lagom takt. Avslutningen var kanon!”

”Kunnig och pedagogisk instruktör som arbetar efter metoder jag gillar.”

”Helkul! Full med utmaningar. Kursen har stärkt hunden och föraren enormt mycket, stärkt även vårt samarbete och tillit.”

Jag kör även en grundkurs i klickerträning helgen 31 januari–1 februari. Perfekt för dig som hört talas om det, kanske testat lite men inte riktigt fått kläm på det. Nu ska du få klarhet i att det inte är något hokus pokus, utan bara helt ett enkelt bra, positivt och effektivt sätt att träna din hund. Du kan läsa mer om kursen här.

 • Vi kommer att vara inomhus i Becurhuset i Bureå.
 • Kursen är mellan klockan 13–16 både lördag och söndag.
 • Den kostar 1 000 kronor, klicker ingår. Vi tar en fikapaus vid halv tre.
 • Det finns åtta platser. Nu finns två platser kvar. Anmäl dig snart som möjligt då du får plats i den ordning du anmäler dig. Mejla rackarungarnashundskola@outlook.com eller ring 070-577 31 87.

Och så över till träningstipset.
Vid nyår brukar många människor starta upp nya träningsvanor för att komma i form. Varför inte starta upp lite nya träningsvanor för din hund också?
Nu när det förhoppningsvis är lite snö på vägarna så passar det utmärkt med dragövningar. Hoppas att du redan har en bra dragsele, typ en nomesele som slädhundar brukar ha. Den passar bra om du vill kombinera med att även åka skidor eller löpträna medan din hund drar dig. Är du typen som vet att det inte kommer att bli något löptränat eller någon skidåkning så kan du satsa på en weight pull-sele.

Sätt fast en lina längst bak i selen. Det är bra om halva linan är fast och den andra delen är töjbar. Det minskar ryck och slit för hunden.

Sedan monterar du ett däck av lagom storlek längst bak i linan som hunden får dra. En hund av schäfermodell orkar med vanliga bildäck utan fälg. Har du en mindre hund kanske det får bli ett mopeddäck eller ett skottkärredäck. Däck hittar du ofta i en hög intill en mack eller däckverkstad. Fråga bara om lov, det brukar sällan vara några problem att ta ett eller två däck. =)

Sedan går du dina promenader som vanligt med hunden i koppel och låter den dra däcket. Börja med en runda på några hundra meter bara. Agera lugnt om hunden blir lite skärrad över det som låter där bak. Beröm massor.

Nästa gång blir det 500 meter, lite senare en kilometer och till slut hela promenadslingan. Då och då bör hunden få vara lös och ”rusa av sig”. Då kan minsann du dra däcket en stund och komma i form du med =)

Även när det är barmark går det bra att dra däck. Friktionen blir lite större då så det blir lite tyngre. Och det skrapar och lever om lite mer. Därför kan det vara bra att börja på vintern så hunden får vänja sig då det inte låter alltför mycket.

För mig, som har en pigg ung vorsteh och en halvpigg äldre portugisisk vattenhund, passar den här träningen bra. Jag sätter ett rejält däck bakom vorsteh, som även arbetar i hundspannet för Rascal Huskies, och så går jag en runda med båda vovvarna. Då får var och en träna på ett sätt som passar dem.

Lycka till! Skicka gärna en bild på när du tränar däckdrag med din hund! =)

/ Mvh Susanne L

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s