Sex tips inför nyårsaftonen

Nyårsfirande. Bör helst ske utan raketer för hundens bästa.
Nyårsfirande. Bör helst ske utan raketer för hundens bästa.

Snart är det nyårsafton. Ofta är det en trevlig högtid med god mat, vänner och … raketer. Här kommer mina bästa tips för att undvika att din hund blir skotträdd. För även om den ännu inte är skotträdd är det inget du ska ta för givet. Det kan snabbt ändras – en skrämmande upplevelse räcker. Så här kommer sex saker att tänka på.

1. Strunta i raketerna helt och hållet. Eller gå låååångt bort från ditt hus/din lägenhet när ni ska skicka iväg dem.

2. Spela hyfsat hög musik hemma under tolvslaget. Eller ha tv:n på hög volym. Då minskar risken att hundarna hör smällarna.

3. Dra ned rullgardiner/persienner så hunden inte ser de konstiga ljusskenen där ute. För då kan den bli orolig och sammankoppla det med smällarna. Tänd gärna många lampor inomhus.

4. Stanna helst hemma hela kvällen så hunden/hundarna känner sig trygg.

5. Var frikostig med godsaker, ett extra smarrigt älgben eller grisöra gör att hunden fokuserar mindre på det som händer där ute.

6. Gå inte ut med hunden medan fyrverkerierna pågår. Om hunden uppfattar ljusen och ljuden som läskiga så går det ju inte att ”hälsa” på dem och avreagera sig. Så rasta ordentligt före och stanna inne.

Har du en hund som redan är skotträdd? Då följer du ovan nämnda tips, men det kan också behövas lugnande läkemedel för att hunden ska klara nyårsnatten. Rådgör med din veterinär vad som passar bäst.

Passar på att önska er alla ett lyckat och lugnt nyårsfirande och ett fantastisk nästa år med er hund.

/ Susanne

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s