Nio tips för att hitta en vän till din hund

Låt din hund få träffa en bra hundkompis. Bild lånad med tillstånd från knutsater.se. Foto: Cecilia Knutsäter
Låt din hund få träffa en bra hundkompis. Bild lånad med tillstånd från knutsater.se. Foto: Cecilia Knutsäter

Ni vet att när man tränar på hundmöten så ska hunden verkligen inte få träffa den mötande hunden? För då ökar förväntningarna på att man får träffa andra hundar på promenaden. Men – hunden måste ändå få sin sociala stimulans och få prata ”hundspråk” med andra. Särskilt om du bara har en hund. Det är nu vi kommer till mina nio bästa tips när du vill introducera en ny hundkompis till din vovve.

1. Om din hund är lite knepig mot andra hundar, antingen lätt blir rädd eller ganska snart ska tjafsa om vem som ska bestämma, så bör du börja med en hund av motsatt kön. Då ökar chanserna att det går bra.

2. En annan sak att tänka på är att det är bra, men absolut inte nödvändigt, att hundkompisen är ungefär lika stor som din hund. Särskilt om de verkligen fattar tycke för varandra och leker lite bullrigt. För om en stor och en liten hund leker tillsammans kan den stora hunden råka göra illa den lilla hunden bara på grund av ren ”klantighet” och mer kilon. Men leker de mer stillsamt så funkar det bra med olika storlek också.

3. Det är svårt att säga något specifikt om vilken ålder som passar sig bäst. Du känner din hund bäst och vet nog vad som kan funka. Har du en ung hanhund som gillar att brottas och leka hårdhänt är sannolikheten att det funkar bäst med en likvärdig tik. En äldre tik kan lätt bli väldigt less på sådana ”pojkspolingar” och fräsa ifrån. En äldre hanhund kan ha barnasinnet kvar och vilja leka, åldersskillnaden borde också göra att rangdiskussionen inte behöver bli så högljudd.

4. När hundarna ska träffas första gången går du och den andra ägaren först en promenad i koppel tillsammans. Håll ett bra avstånd i början. Låt hundarna nosa typ i varsin vägkant. Sedan får de successivt komma närmare varandra. Låt dem råka tvärnosa och sedan lockar ni tillbaka dem till deras vägkant igen. Sedan lite mer nosande, och fortsätta gå. Ytterligare några fler gånger får de nosa och kolla in varandra, lite längre för varje gång. Om någon av hundarna spänner sig så försöker ni dämpa den kaxiga känslan genom att bestämt säga ”lägg av” eller något liknande.

5. Innan ni släpper ihop dem snackar du och den andra ägaren ihop er. Hur gör ni om det blir slagsmål? Du vill inte hamna i sitsen att själv försöka sära på två hundar som slåss, medan den andra ägaren blir handlingsförlamad eller får panik och står och sparkar på hundarna (som om det skulle hjälpa). Ni kommer överens om att dra i den egna hundens bakben och dra den ur fighten. Okej? Bara det här med att komma överens före och ha en nödplan brukar innebära att planen inte brukar behöva användas. Visst är det så?

6. Det är bra att göra första släppet i en inhägnad första gången. Detta ifall det skulle bli ett väldans race och hundarna riskerar att dra till skogs eller ut på en väg. Det är bra att hundarna inte har hela kommunen att härja på.

7. Låt hundarna vara så fria från er som möjligt. Låt inte en feg hund söka skydd mellan sin förares ben, då kan den bli oväntat kaxig. Låt inte en överglad hund skrämma slag på den försiktiga hunden. Äh, sånt här har ni säkert koll på. Likaså att det är väldigt osmart att i det här läget börja kasta pinnar och sånt. Då blir det lätt den där rangdiskussionen som vi vill undvika.

8. Om allt går bra hoppas jag att du snart bokar en ny träff för din hund. Som jag skrev inledningsvis, den behöver få prata hundspråk med sina artfränder ibland. Om du har problem med hundmöten kan sådana här träffar faktiskt hjälpa till att avdramatisera det där med andra hundar. För får din hund aldrig umgås med någon annan hund så är det inte konstigt om den beter sig som en galning vid hundmötena. Tänk själv, du får bara umgås med apor och en dag ser du en riktig människa som vinkar och vill prata med dig, men nähä, aporna bara drar dig vidare och säger ”håll tyst”. Men har du fått ”prata av dig” med en människa dagen före så kan du klara dig med apkontakt ett tag =)

9. Går det däremot inte bra, om ni märker att kemin inte funkar på grund av slagsmål eller annat, tja, tacka för den här gången och börja spana efter en ny kompis. Justera kanske ditt val lite beroende på vad som gick snett den här gången. Förr eller senare klickar det. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s