Oktobers Nyhetsbrev

För ett par dagar sedan mejlades detta nyhetsbrev ut till de som har anslutit sig. Vill du också ha information om nya kursstarter före andra, och få gratis träningstips och inspiration – anmäl dig genom att mejla rackarungarnashundskola@outlook.com.

Vilken vacker och härlig höst vi har, eller hur? Fast mörkret har också börjat smyga sig på. Glöm inte reflexväst på dig och hunden/hundarna när du är ute på kvällarna, gärna också en sådan där blinkgrej som man kan fästa i halsbandet på hunden.

När mörkret kommer känns det bra att jag kan hålla kurser inomhus i Bureå, med värme, ljus och utan halka. Just nu håller jag en valpkurs, efter det blir det bland annat en allmänlydnadskurs i november som redan är fullbokad.

Där här gången har jag inte så många nya kursstarter att marknadsföra då jag har fått riktigt bra respons på mina kurser som i dagsläget sträcker sig till februari. Men jag kan avslöja att jag har två nya intressanta kurser på gång, med nytt innehåll som inte så många andra aktörer har! =)

Jag hoppas kunna berätta mer inom en snar framtid, det är bara vissa saker som jag vill få klart först. Men självklart får du som prenumererar på nyhetsbrevet veta det före alla andra!

När jag håller kurser får jag ofta frågan hur man ska göra för att hunden inte ska dra i kopplet. Jag tänker så här:

Lite drag i kopplet kan man tåla. Jag tycker bara det är bra om hunden drar lite lagom så slipper jag hålla reda på böjen som annars blir i kopplet som riskerar trassel mellan hundens ben.
När jag är ute och går med min hund vill jag att den ska få motion och få ”läsa tidningen”. Det vill säga att den ska få lukta, kissa, strosa och bara vara. Enklast blir det förstås om hunden är lös, då kan du som ägare fortsätta att gå och hunden får springa ikapp senare.
Men varför jag skriver detta är för att jag vill markera att hunden måste få ha fritid, slippa vara helfokuserad på dig hela tiden. Så om vi lär in ett visst kommando som betyder ”gå med slakt koppel” så betyder det att hunden inte är fri på samma sätt.
Fast det är ju förstås skillnad på att dra och att DRA. Om hunden drar så mycket att du måste hålla en vinkel på 45 grader bakåt för att orka, och att den drar ned dig i var och varannat dike för att den ska lukta – ja då är det ju inte så roligt längre.
Och då kommer vi till mina tips:

  • Bäst: Träna med klicker. När hunden går på det vis du önskar så klickar du, ger gott godis och berömmer. Kräver att du har en klicker, att hunden är inklickad och att du har tajming. Men ger antagligen bäst effekt.
  • Näst bäst: Ge godis och beröm de gånger hunden går som du vill, gärna när den tittat tillbaka för att hålla kontakt med dig. Funkar hyfsat men du hinner sällan ge godisen EXAKT när den gör som du vill. Kommer ändå att skapa ett större intresse för dig och det du har för dig än att streta och dra.
  • Samtliga förslag kan kombineras med: Att vända när hunden drar som värst. Och att gå fram och tillbaka på samma väg. När du vänder visar du att det är DU som vet var ni är på väg och dessutom går ni då på redan ”avluktade” vägar vilket inte är lika intressant och gör att du får fler chanser att berömma när hunden gör rätt.
    Träna också då och då på att hunden ska gå ”riktig tävlingsfot” på din vänstra sida. Det gör att ni får bättre kontakt vilket i sin tur minskar dragviljan på era promenader även om hunden då går lös i koppel utan fotkommando.
  • Halvbra: Kombinera att rycka i kopplet när hunden drar, med ovan nämnda – ge godis när den går som du vill – och gärna har tittat över axeln för att kolla vad du gör. Svårigheten är att hinna tajma rycket, det tråkiga, och godiset, det positiva, och se till att det positiva överväger. Ofta blir det bara en rörig och missförstådd situation för hunden.
  • Funkar sällan: Att stanna och och vänta ut hunden. När hunden slutar dra och tittar på dig så går du igen. Den kommer bara framåt om den går utan att dra i kopplet. När jag frågat runt bland hundägare verkar den här metoden sällan ha fungerat. Hunden fattar inte poängen, utan drar och drar så fort den får chansen igen. Men prova om ni vill och har tålamod. Meddela mig om det funkar! =)

Vad vill du att jag tar upp för ämne nästa gång? Har du något särskilt problem du vill ha tips kring, eller något lydnadsmoment eller annat där du ”fastnat” och idéerna börjat tryta? Mejla mig NU så tar jag upp det i kommande nyhetsbrev.

Ha det bra så länge. Ha kul med era hundar, det är därför vi har hund!

 

Jo, förresten – vet du någon hundkompis som du tror skulle vara intresserad av mina nyhetsbrev! Tipsa dem gärna!

/ Susanne

6 reaktioner till “Oktobers Nyhetsbrev

  1. Kan rekommendera biltemas nyckelringslampor som finns för typ 39 kr för 6-pack lampor. Eftersom vår vovve är duktig på slita ut/tappa bort både lampor o reflexväst så duger lamporna bra. Kan dessutom kombineras så om man är ute med flera hundar lösa ser man på färgen vilken hund det är 😉

      1. Det är fast sken och finns i vitt, rött, grönt o blått. Man tappar några längs säsongen men hellre tappa en lampa för några kronor än halsband som kostar 149. (Japp, det lyckades neo drälla bort)
        Och färgkoda vovve så vet man vilken som inte kommer inåt på kommando 😉

  2. Hej!

    Jag tänkte bara dela med mig lite av mina tankar kring att träna på vardagskoppelgåendet. 🙂

    Metoden med att stanna upp så att hunden inte får komma framåt när han drar har fungerat för mig i kombination med klick och godis. Varje gång han sträcker kopplet stannar jag och berömmer med klick och godis eller bara godis när han tar kontakt med mig. Jag följer sedan upp med ytterligare beröm/klick och godis då han efter återupptagen kontakt går som jag vill att han ska gå. En fälla jag fastnade i början var att jag belönade en gång efter att han tagit kontakt med mig och sedan fortsatte framåt och belönade nästa gång han hade dragit iväg och tagit kontakt efter att jag hade stannat. Då blev det lite som en jojo-effekt eftersom han upptäckte att det som lönade sig det var att dra iväg för då får man belöning när matte stannar upp. Hunden tränade så att säga matte. Finurliga små varelser det där. 😉

    Han fattar snabbt och när jag tränat konsekvent under en kort period märker jag att han per automatik saktar in på stegen när kopplet precis är på väg att sträckas. Men när jag har börjat få till det som jag vill ha det gäller det såklart också att berömma och belöna när han utan att ha dragit först går som jag vill att han ska gå. Annars tappar stanna upp-metoden snabbt i effekt. Nu när det börjar fungera bra med koppelgåendet på vardagspromenaderna behöver jag bara använda stanna upp-metoden som en liten påminnelse ibland när världen och alla dess lukter blir för spännande i en ung hunds nos.

    /Kicki och Jäger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s