Nyhetsbrevet som gick ut i början på augusti

I början på augusti gick nyhetsbrevet ut. Nu läggs det även ut på hemsidan så ni som vill kan läsa. =)

Hej på er! Söndag den 24 augusti, mellan klockan 10–15, kör jag en klickerkurs. Kursen riktar sig till dig som kanske hört talas om klicker men inte vågat testa än. Eller till dig som bara testat litegrann men vill ha lite stöttning för att ta det ett steg längre.
Under kursen kommer vi att börja med att klicka in hundarna, lära dem att förknippa klickljudet med smaskigt godis, för att sedan börja testa vad vi kan lära dem för trick. Det blir även en del teori så ni får en djupare förståelse till varför den här sortens träning fungerar så bra.
Platsen blir Becurhuset i Bureå, då spelar det ingen roll om det regnar. Det ligger nära E4 i korsningen där man, om man kommer från Skellefteå, kan ta höger mot flygplatsen, Hjoggböle och Sjöbotten. Fast nu ska ni ta vänster =) och vänster direkt igen. Hör av dig om du inte hittar. Lunch äter vi på en pizzeria eller liknande. Hundarna kan behöva en paus! =)
Kursen kostar i normalfallet 700 kronor, men nu ges 200 kronors rabatt så ni betalar 500 kronor per ekipage. Ta med rejält mycket gott godis, som korv, köttbullar, blodpudding, leverpastej. Klicker ingår, ni får den på plats. Redan nu är det några som anmält sig, men några platser finns kvar.
Anmäl dig genom att mejla rackarungarnashundskola@outlook.com. Berätta samtidigt gärna lite om dig och din hund och vad ni har för mål med att gå kursen.

Här är det mina hundar Trassel och Hagel som får jobba med köttbullsträdet tillsammans.
Här är det mina hundar Trassel och Hagel som får jobba med köttbullsträdet tillsammans.

Trots att det är sommar och man borde ha massor av tid över så känns det som om att det ibland är raka motsatsen, eller? För er som har det tajt ibland men vill försöka ta vara på en kvart som råkar bli ledig rekommenderar jag en övning som kallas Köttbullsträd, se den bifogade bilden.
Leta reda på en rejälare tall, eller motsvarande, med mycket gropar i barken. Ta med din hund, sätt den eller knyt fast den så den får smygkika på vad du gör. Sedan går du och trycker fast köttbullsbitar i håligheterna runt om i trädet. Både lågt och högt, så att hunden får ställa sig på bakbenen för att nå. Efter det går du tillbaka till hunden, släpper loss den eller kör i koppel, och säger varsågod. Ganska snart kommer hunden att fatta vad den ska leta och kommer att låta sin nos jobba. Enkel men värdefull hjärngympa!

I kväll är det dags för sista träffen med valpkursgänget. Då ska vi spåra. Det ska bli roligt, jag njuter verkligen av att se hundar få komma till sin rätt och visa sin husse eller matte att den minsann har en supernäsa.
Vi har haft roligt på kursen. Valparna har klarat allt svårare störningar på inkallningsövningarna. De fick tuffa till sig lite extra när vi körde miljöträning och det syntes hur stolta de blev när de klarade olika svårigheter. Jag hoppas deltagarna känner sig nöjda, de ska få utvärdera kursen så jag får veta om något kan förbättras till nästa gång.

Jag tävlade i lördags med min vorsteh Hagel för första gången i appell spår. Jag insåg att vi inte riktigt hunnit bli helt klara med inlärningen av alla lydnadsmoment, men ville testa ändå. Det gick ungefär som jag trodde. Halvokej lydnad trots två nollor i betyg. Sedan full poäng på spåret. Stolt. Och sedan ingen poäng på budföringen, när han ska springa från mig till en mottagare och sedan tillbaka igen. Då blev jag lite sur, för det kan han egentligen. Men han kunde inte hålla fokus på uppgiften då det var så mycket spännande dofter i gräsmattan. Så det får vi träna mer på. Mer störning! Men sammantaget var jag nöjd med hans debut. Vi blev godkända och var liksom med i matchen och hade en bra känsla. Så vi tar nya tag senare.

Dags att börja packa för kvällens valpkurs. Blir att packa mycket vatten, min utetermometer har visat 35 grader här idag. Urk! Nu får det snart bli höst tycker jag!

Med vänlig hälsning Susanne Lindberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s