Nio steg till lyckad kloklippning

Jag har märkt att oväntat många hundägare tycker att det är jobbigt att klippa klorna på sina hundar. De känner sig osäkra, de är rädd att klippa i pulpan och att det ska börja blöda. Eller så har hunden fått en sorts skräck för detta och gör allt för att komma undan. Lugn, lugn. Här får du nio tips som gör att ni lyckas bättre nästa gång.

1. Se till att ha bra belysning. Skär upp korv eller annat smarrigt i små tärningar och ha dem inom räckhåll. Ta fram klotången. Till dig som redan nu tänker: ”Men vänta lite, ska jag muta hunden med korv? Vilket trams. Den ska ju bara foga sig!” så säger jag så här: ”Om hunden redan fått dåliga erfarenheter av kloklippning behöver man växla upp vad gäller godiset. Det behövs för att kunna ge hunden en annan positivare bild. Successivt skapar du mer plus än minus på kontot när det gäller kloklippning. Tänk dig själv om du är rädd för något. Jag tycker till exempel inte om att dyka. Jag skulle inte tycka bättre om det snabbare om någon trycker mitt huvud under vattnet och säger ”dyk bara”, än om någon viftade med en tusenlapp och sa ”dyk bara lite först så får du den här”. Och sen dyker du lite mer och lite mer. Det är därför vi bara ska ta en klo per gång, se längre fram.

2. Få ned pulsen. Se till att lugna ned dig själv innan du kör igång. Slut ögonen och ta några djupa andetag. Hoppas att du inte tycker att det här låter som flum – för det är viktigt. Om du är mer eller mindre hysterisk redan innan du börjar klippa – ja, då kommer inte precis din hund att vara en cool filbunke heller.

3. Sätt dig på golvet med hunden. Bjud på lite korv. Mys. Klia den på bringan, bakom öronen. Känn hur både du och hunden går ned i varv. En del hundar kan tycka att just det här att ligga i en pressad situation på golvet kan vara riktigt jobbigt. Håll inte på och kräv det då. Låt hunden stå och ställ dig själv grensle över den och klipp. Ta fram en tass. Nu gissar jag att det kan bli lite brottningsmatch. Eller mycket. Behåll lugnet och beslutsamheten. Ta hjälp av någon om det behövs. Hunden ska inte kunna tjorva sig ur den här situationen.

4. Klipp cirka tre till fem millimeter av EN klo. Behåll greppet om tassen och hunden. Ge korv, mycket korv så att hunden får riktigt bra betalt för en ynka klo. Mys. Klia den på bringan och beröm. När hunden är lugn kan du avsluta kloklippningen för en stund. Särskilt om den verkligen tycker att det här är jobbigt. I så fall ska du göra om de här stegen många gånger och ge hunden skamlöst bra betalt för en klo, i form av korv eller annat som den gillar skarpt. Då är tipset att klippa en klo per dag i 14 dagar och ge en påse korv efter varje klo. Efter det borde vågskålen ha vägt över till det positiva för hunden.

5. Är det mer du som tycker det här är jobbigt så fortsätter du med nästa klo. Se till att ta god tid på dig, andas djupt så att pulsen går ned. Så att du sänker din energinivå. Klipp – ge korv. Sikta inte ihjäl dig på varje klo så att hunden börjar sprattla av tristess att ligga still. Placera klotången över klon, bestäm dig och klipp!

6. Har du en hund som skriker? Och du tror att den skriker för att det gör ont? Lugn, lugn. Alla hundar är olika. En del skriker inte alls. En del skriker när man klipper helt korrekt, utan att det tar i pulpan. Men de märker inte när man verkligen klipper fel och det börjar blöda. En del är tvärtom. Så låt inte det påverka dig och göra dig ängslig. Sååå ont gör det inte när du klipper fel.

7. Nu kommer vi till den viktigaste punkten. Om nu detta ”fruktansvärda” händer, det som du fasar för – att du verkligen råkar klippa i pulpan – ja då sätts din självbehärskning på prov. Du SKA låtsas som om ingenting har hänt. Du ska ta ett sansat, djupt andetag. Du ska klippa minst en, men gärna två-tre, klor till innan du i en lugn och fin ton ber om lite toapapper så du kan torka bort ett par bloddroppar. Även om hunden skriker och sprattlar. Okej? För lyckas du här – ja, då kommer kloklippningen snart att vara lätt som en plätt. Faktiskt. Då känner hunden att du har koll på läget och att den kan överlämna det här till dig.

8. Klipp klart alla klor i din takt. Avsluta med korv och mys. Säg sen inte ett peppande ”jah” och låt hunden studsa upp – som för att fly från det otäcka. Låt hunden kliva upp på ett sansat sätt för att behålla känslan av lugn och kontroll. Fira att du varit så duktig!

9. Jo, en sak till. Köp ny klotång en gång per år. Varför inte ge hunden en i julklapp? På så vis vet du att klotången är vass och klipper av klon på ett effektivt sätt. Du märker inte själv om du har en slö klotång – men hunden märker det. För då blir det mer som att klon ”nyps” av och då känns det mer. Så satsa på en ny tång då och då – det är det värt.

Gillade du den här artikeln? Dela den gärna – kanske har du en vän som skulle behöva lite stöttning?

2 reaktioner till “Nio steg till lyckad kloklippning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s