Fem ställen där du borde miljöträna

Fem ställen där du borde miljöträna din hund (om du inte redan gjort det):

 1. Stan. Åk till centrum i den stad där du bor. Ta med godis och hundbajspåsar. Jag vill INTE att du ”passar på” att gå in på någon affär och knyter fast hunden utanför. Överhuvudtaget knyter jag aldrig fast en hund på stan. Det kan snabbt gå överstyr. Även om du har den snällaste hunden i världen så är en del människor ändå otroligt hund-okunniga och kan hitta på de mest knasiga saker. Gå runt och låt hunden kolla in stället. Kanske hälsa på någon vettig människa som ni träffar på, låta den ge en hundgodis som du lämnar över. Hitta någon mur att balansera på. Eller några spännande ställen där det pyser ut luft ur ventilationsluckor. Studera bussar som passerar. Dela en glass.

På stallet kan man träffa trevliga hästar.
På stallet kan man träffa trevliga hästar.

2. Stallet. Hoppas du har någon ridskola eller annat stall där du bor. Ta med hunden, i koppel förstås. Gå runt i stallgången och kolla in läget med hästar som frustar och bajsar. Låt inte hunden lukta på bakhovarna. Ni fattar varför va? =) Men se om du kan hitta en trevlig häst i en hage eller så som din hund kan få hälsa på nos mot mule. Se till att din hund sköter sig snyggt mot hästen. Tvinga inte hunden om den inte vill, håll dig bara i närheten och se om den kan slappna av i hästens närhet.

 3. Fabriken. Jobbar du själv på en fabrik, eller har en kompis som gör det, så passa på att ta med hunden. På fabriker finns ofta spännande gallertrappor att klättra upp i. Och en massa ljud från olika maskiner. Det kan finnas travar med cementrullar eller liknande att klättra upp på. Om hunden verkar väldigt obekväm i miljön – testa att ge en godis. Om den tar godisen är det bra. Om den är för skärrad för att ta godisen så ta det lugnt. Sätt dig ned, klia den med en avslappnad attityd. Pjoska INTE. Då bekräftar du bara att det ÄR skitläskigt. Efter en stund brukar de varva ned och kunna ta godisen. Sedan går du lugnt därifrån. Låt dem inte kasta sig ur situationen.

 4. Lekparken. Jo, jag vet att lekparker är till för barn. Men barn är inte där jämt. Och då kan man passa på att miljöträna sin hund. Man kan krypa genom gångar. Åka rutschkana. Balansera på parkbänkar eller annat. Hoppa över eller genom gungor. Testa allt. Men förstör inte. Fast det är det sällan man gör, lekparker är ju till för hårda tag! =)

 5. Älgtornet. Jag har en egen specialare. Den här bör ni bara ge er på om du tycker att du har ett rätt bra samarbete med din hund. På vintern (när det är mycket snö så att man landar mjukt om det inte riktigt går som det är tänkt) brukar jag lyfta/låta min hund klättra upp i ett älgtorn. Jag klappar peppande på de nedersta stegpinnarna, sedan lyfter jag upp framtassarna några trappsteg. Sedan ställer jag mig bakom som stöd. Lyfter upp hunden en bit och ”hänger” den på nästa trappsteg. Till slut är vi uppe. Uppe i tornet är hunden ofta lite stel. Känn lugnet som i punkt 3. Vänta tills den lugnat sig och kan äta en godis. Sedan går du ned före. Vänder dig om och tar med dig hunden. Ofta klättrar de något steg ned på stegen, sedan tar du emot och de får göra ett hopp ned som bromsas av dig. Ni landar mjukt i snön. Skulle hunden försöka hoppa över dig försöker du fånga den och bromsa hoppet. Hinner du är inte det är oftast ingen fara eftersom snön finns där. Skrik inte hysteriskt. Skratta istället, landa i en hög i snön och visa att det där var inget att jaga upp sig över. När hunden kan hoppa direkt från tornet och ned i din famn – ja då vet du att ni har en bra trygghet i er relation. Och skyll inte på att hunden är tung – styrketräna istället! 😉

Skogen är bra ställe för att hitta på olika upptåg med hunden.
Skogen är bra ställe för att hitta på olika upptåg med hunden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s