Fyra maxade Nose Work-dagar

Jag har varit på en tripp till Trelleborg. Där har jag hållit fyra dagars Nose Work-läger. Först två dagar inriktade mot klass 1, sen två dagar inriktade mot klass 2-3. Tänk att jag aldrig blir mätt på att se hundar söka och lösa utmaningarna!

Fordonssök med fokus.
Härligt fordon för både utomhus och inomhussök.

Det var Camilla Möller, som driver Trelleborgs hundarena, som frågade om jag ville komma. Hon har en ny superfräsch lokal som du bara måste hyra och träna i – om du bor i närheten eller råkar passera. Fräschare lokal får man leta efter!

Stor lokal som går att dela i två.
Fina sökrum!

Dagarna med klass 1-gänget handlade om att få en bättre struktur i sökområdena, att faktiskt göra en plan och inte bara skylla på att hunden brukar sabba den 😉 Det handlade också mycket om att träna på ett sätt som gör att hunden ökar sin förmåga och motivation att ha på nosen hela tiden. Att inte slarvsöka i vissa områden bara för att det inte BRUKAR vara gömmor där – typ på ”raksträckan” på bilar – mellan däcken. Plus att de fick testa hur man kan träna oåtkomliga gömmor.

Oåtkomliga gömmor ska bli åtkomliga – på träning!

Dagarna med klass 2-3-gänget handlade om att öka hundens uthållighet och noggrannhet på ex vis stora behållarsök. Jag gav även tips kring hur man kan träna oåtkomliga gömmor på ett bra sätt, och deltagarna fick träna på ett se skillnaden mellan oåtkomliga gömmor och så kallade ”spot on-gömmor”. Vi hade även några övningar för att träna upp deltagarnas förmåga att planera och hantera tiden när det blir större sök i olika rum – eller våningar – som det blev i dubbeldäckaren.

Snyggt fynd på hög gömma i bussen.
Utredning pågår.

I skrivande stund sitter jag på Sturups flygplatshotell och har just ätit en trevlig rödspätta. Fast först var jag faktiskt på hotellets mini-gym. Kan behövas efter all god mat som jag fått under dessa dagar. Camilla är inte bara instruktör och driver en hundlokal, hon driver även Smyge Fiskrökeri tillsammans med sin man och bjöd på en massa god lax i olika varianter, räkröra och andra läckerheter. Mums!

Träning av höga gömmor – som blåser ihop.
Snyggt fynd av tidig gömma i tredje sökområdet.
Höga gömmor blir inte alltid så höga för vissa vovvar.
Pang på den tidiga gömman.
Lurig hög gömma i handtaget på vindunken.
Fantastiskt uttrycksfull och vacker samojed.

I morgon landar mitt plan 09.30. Klockan 10 är det dags för min allmänlydnadskurs på dagtid. Jag har förvarnat om att vi kanske startar först kl 10.15. Då ska deltagarna få testa Nose Work. Så passande. Nose Work gör verkligen underverk med många hundar. Och förare! =)

Min utstyrsel när jag flyger.

/mvh Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s