Tjorva inte kring hundens mat

En fråga som ofta kommer upp på valp- och allmänlydnadskurser är det här med att ha ledarskap över hunden när det gäller maten. Många har hört att en riktig hundägare med bra ledarskap inte ska ha några problem med att ta bort hundens mat medan den äter.

Så här tänker jag kring det: Om man som hundägare ofta håller på och testar att man har ett ledarskap – så är man sannolikt en ganska osäker hundägare. Det genomskådar hunden. Den ser hur matte eller husse kommer smygande och ”bröstar” upp sig för att vara beredd om det skulle bli några protester från hunden. Den känner hur det ligger en konflikt och lurar. Vilket gör att hunden ofta blir osäker och stressad – särskilt när den ska äta.

Lägg en bra grund istället. Gör det till något positivt, istället för negativt, att du kommer nära matskålen. Och hur gör du det? Jo, genom att exempelvis slänga in en köttbulle eller andra matrester som blev över från middagen. Någon gång ibland sådär. Hunden märker att husse eller matte närmar sig, får en förväntan, och så dimper det ned något gott.

När den grunden är lagd är det inga problem om du sedan helt plötsligt en dag måste ta bort skålen. Men oftast finns det faktiskt ingen anledning alls. Låt hunden äta ifred.

Om det redan har hunnit bli ett stort problem för er, att hunden morrar eller på andra sätt vaktar sin mat, så får du börja om. Du kan exempelvis visa en köttbulle när det inte är matdags, och låta hunden följa med och se när du lägger den i hundens matskål så den får äta. Stå inte nära. Gå en bit bort så den slipper känna stressen av din ”övervakning”. Gör om det här några gånger. Och när det sedan är matdags på riktigt så lämnar du hunden ifred.

Ägna istället mer tid åt att öka er vänskap och tillit. Träna trevliga tricks, nosövningar och annat som gör dig till en kul person att hänga med. Det kommer du att komma så mycket längre med.

/ Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s