Ge den ”jobbiga” hunden en passiv uppgift

Det finns hundar som verkligen avskyr när matte eller husse ska stanna och prata med någon. Eller när instruktören på hundkursen ska gå igenom något teoripass. Eller att överhuvudtaget att sitta still och ta det lugnt. Då brukar hunden se till att aktivera sig med en massa olika saker, gärna saker som aktiverar husse eller matte också.

Ofta handlar det om att hunden gnyr, piper, skäller och trampar runt. Det kan också vara att hunden klättrar på matte eller husse för att skynda på det hela och signalera att ”Nu gör vi något”. Och resultatet blir ofta det önskade för hunden – att husse eller matte avbryter det som de håller med och ägnar stor tid åt att prata, lugna, ge godis och greja med hunden istället.

Jag såg till exempel en gång när en hundägare skulle stanna och prata med några andra personer. Hunden blev direkt less och krafsade på föraren. Föraren reagerade direkt genom att kasta ut godisar i gräset strax intill så att hunden kunde söka rätt på dem medan föraren pratade med personerna. Men så snart hunden var klar med godisletandet så krafsade den på föraren igen och proceduren upprepades.

Jag förstår tanken hos hundföraren. Att den vill ge sin hund en uppgift så att den inte stör när de ska prata. Men problemet är att hunden blir belönad för att vara stökig. Hunden lär sig att ”När vi träffar folk ska jag krafsa på husse/matte som kastar ut godisar som jag får leta.” På samma sätt upplever hunden också att den blir belönad när den överhuvudtaget får uppmärksamhet i form av pratande, kliande och gullande. Den lär sig att vara jobbig och störande i dessa situationer. Det lönar sig ju varje gång.

Men vad sjutton ska man göra som hundägare då? Man vill ju få prata med folk man möter, eller få lyssna på instruktören. Och det är inte så himla lätt när hunden klättrar runt och för ett himla oväsen.

Mitt förslag är att du ger den en passiv uppgift. Den får din uppmärksamhet en kort stund, du styr upp den och säger ligg. Hjälp till med en godis i handen om det behövs. Men godisen utdelas INTE. I så fall blir det ändå en belöning för att hunden tjorvade alldeles nyss. Behåll godisen, säg ”ligg stanna kvar” med ett tydligt handtecken och ta något steg ifrån hunden så den får ligga där själv. Nu har den fått en uppgift, på samma sätt som när hundägaren kastade ut godisar på marken bredvid, men den här uppgiften är passiv och belöningen kommer när den gjort sin uppgift – inte som en följd av att den tjorvade. Låt den ligga i fem sekunder om den är ovan. Sedan ger du den en godis mellan framtassarna och upprepar ”ligg stanna kvar”. Den ska inte sätta sig upp mellan gångerna. Efter det pratar du ett tag till med den person du träffat och efter tio sekunder får hunden en godis till mellan sina framtassar.

Om din hund inte har lärt sig ” ligg stanna kvar” än så måste du förstås börja i den änden och träna in det beteendet först, innan du kan träna på den svårare nivån i samband med ett möte eller en kurs.

Fördelen med att ge hunden uppgiften att ligga och stanna kvar istället för att bli kliad eller få leta godisar i gräset är just det att det är något som inte blir en direkt belöning. Hunden får visserligen en belöning strax senare för att den har legat en stund, men då belönar du ett beteende som du faktiskt valde. Du belönar att den ligger still.

Med lite tur lär sig hunden också att förstå det här. Den lär sig att ”om jag stökar runt och piper så kommer matte/husse bara att be mig ligga still. Det är inte så himla kul, så jag försöker hålla mig lite i skinnet här ändå.” eller så har du en riktigt smart hund som tänker ”Aha, nu är vi i en sådan där situation där matte/husse ska prata med en annan person. Då brukar det bli tråkigt och de brukar be mig att lägga mig. Lika bra att jag gör det själv på en gång”.

Stort lycka till med träningen. Tycker du att artikeln gav dig något? Har du kanske en kompis som också skulle behöva läsa det här? Dela gärna vidare. =)

/ Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s