En inspirerande spark i röven

Catrin och Compis kör behållarsök.
Catrin och Compis kör behållarsök.

I helgen arrangerade Rackarungarnas Hundskola ett tävlingsinriktat Nose Work-läger i Österjörn. Domaren Adam Hübinette kom för att lära oss allt vi behöver för att lyckas på tävling.

Många bra diskussioner.
Många bra diskussioner.
Intressant teoripass.
Intressant teoripass.
Adam Hübinette.
Adam Hübinette.

Lägret började på lördag med ett teoripass, sedan ett gemensamt träningspass i rundlogen. Där fick Adam se hur vi och våra hundar jobbade med behållarsök. Alla fick konkreta tips och råd för hur de skulle jobba med sin hund på bästa sätt.

Efter lunch delade vi upp oss i två grupper. Ett gäng fick göra inomhussök i rundlogen, det andra gänget fick göra två sök i huset Midgård där vi bodde. Vi sökte efter många små doftbilder i köket, och en lättare doftgömma i tvättstugan.

img_9864
Springer spaniel Keena hittar gömman vid sparken.

Klockan 18.00 var det middag. Jättegott. Supertrevligt. Men typ redan kl 20.15 troppade vi av från Herrgården och till vårt Midgård för att vila. Det tar på att ta in en massa information och vara fokuserad på hundträning flera timmar i sträck!

Vackert väder.
Vackert väder.
Här bodde vi med hundarna.
Här bodde vi med hundarna.
Här åt vi våra måltider och hade teoripass.
Här åt vi våra måltider och hade teoripass.
Härligt med frukosten serverad.
Härligt med frukosten serverad.

Sedan var somliga pigga redan klockan 05.00 på morgonen och trots att de ”smög” så väcktes nog hela huset upp – vilket gav ett trivsamt gnabb vid frukosten ha, ha. Vi fick alla chansen att verkligen fånga dagen =)

Efter frukost hade vi teoripass följt av sökövningar. Jag tog med hela gänget för en sökuppgift i en annan rundloge på andra sidan sjön, vid campingen. Hundförarna fick jobba två och två och söka efter låga, höga och ”bökiga” gömmor.

När de var klara fick de köra tillbaka till Adam som hade riggat några övningar i en ladugårdslänga, på en grillplats samt ett fordonssök. Efter lunch fortsatte övningarna med små doftbilder i hallen i Midgård. Nyttigt och intressant.

I väntan på vår tur.
I väntan på vår tur.
Therese och Elsa hittar något intressant.
Therese och Elsa hittar något intressant.
Ragnhild och Tassa söker vid grillplatsen.
Ragnhild och Tassa söker vid grillplatsen.
Vivianne och Boris tränade på fordonssök.
Vivianne och Boris tränade på fordonssök.

Efter det var lägret slut. Som vanligt alldeles för tidigt. Men det är bara att planera in fler =)

Det är svårt att på ett rättvist sätt förklara vad man lärt sig under det här lägret. Man måste ju vara med för att fatta liksom =) Men jag ska göra ett försök att punkta upp några viktiga saker:

  • Träna hunden på att vara självständig. Hjälp den inte när den ”frågar om hjälp” genom att till exempel peka och säga sök igen. Rör på dig istället så kommer hunden igång igen. Möt inte hundens blick sådana gånger, det gör ofta bara att ni liksom fastnar.
  • Se till att hålla dig längst bak i kopplet. Ju närmare du tränger dig på hunden desto sannolikare är det att hunden säger ”Men sök du då istället”. Och vi vet väl vem som har bästa luktsinnet?
  • Behöver hunden mer hjälp med att träna sig på att vara självständig så kan du backa i träningen och lägga godis intill doften och/eller göra så kallade synretningar. Det innebär att du eller en kompis visar hunden att ni har doften och/eller godis och så smyger ni iväg som ”Hemlige Arne” och pillar lite här och lite där så hunden blir peppad att få sticka iväg och söka. Vill man inte visa för uppenbart var man gömmer doften kan hunden få se hur man ”smyger” in i ett rum, stänger dörren och så får den gärna höra hur man stökar runt där inne. När man kommer ut får hunden sticka in och söka rätt på vad man gömt.
  • Personligen insåg jag att jag behöver prioritera lugnande signaler. Hagel är redan så het. Så jag har dragit ned på min ganska peppande startsignal. Jag tjoar inte lika hysteriskt när han hittar doften. Och efteråt sitter jag och kliar hans bringa så han taggar ned.
  • Dessutom är han så självständig, han är verkligen inne i sin jaktbubbla och frågar inte mig om hjälp, vilket gör att jag kan börja styra upp honom lite mer och ge anvisningar för att kunna göra mer finsök, vilket innebär mindre spring och mer koncentration och systematik i söket. Det har gett stor effekt.

Om ni tycker att tipsen låter motsägelsefulla så är det precis så det är. Varför? Jo, för det beror på VILKEN HUND du har. Vissa behöver pepp, andra behöver lite lugn och koncentration, och ytterligare andra behöver helt andra saker för att bli bättre. Så ta en titt på din hund och se vad den kan tänkas behöva för träning. Det gör att ni utvecklas och blir bättre. Och kanske livsfarliga på tävling? =)

Stort tack till alla deltagare som var med och till Adam Hübinette för ditt engagemang och alla fina tips.

Superstort tack även till Eleonora Miola som driver herrgården, bed and breakfast och campingen. Jättebra anordnat, god mat och skön attityd. Alla frågor möttes med svaret ”Inga problem”. Jag kan varmt rekommendera det här stället om du vill ha en avkopplande plats för dig själv eller för något sorts läger eller så. Eleonora kommer att fixa det precis om du vill ha det! Här kan du läsa mer om allt som erbjuds.

/ Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s