Nu ska vi försöka nå toppformen

Tomas Forsberg, hundfysioterapeut.
Tomas Forsberg, hundfysioterapeut.

Häromdagen var jag på en föreläsning med hundfysioterapeuten Tomas Forsberg och Royal Canins veterinärkonsulent Jan Svensson. Det är två erfarna killar som hållit på med drag, nordisk stil och slädhundsstil, hundkapp och jakt med stående fågelhund. Det är också två killar som gillar att nörda in sig på saker som nervsystem, näringsämnen, individualiserad träningsplanering, vilopuls och maxpuls. Riktigt intressant.

Tomas pratade om skador – vad de oftast beror på.

– Hunden är för dåligt tränad, övervikt, dåligt uppvärmd, uttröttad eller överbelastad, sa han som exempel.

Om hunden skadar sig under träning ska man avbryta aktiviteten och kyla området där hunden gjort sig illa.

Jan Svensson, veterinärkonsulent.
Jan Svensson, veterinärkonsulent.

Jan Svensson ställde frågan vad som är det viktigaste näringsämnet. Ingen vågade svara.

– Vatten, sa han och alla kände sig lite dumma.

En hund i stillhet som inte gör något särskilt behöver 1,5 liter vatten per dag, om det är en hund på 25 kilo. Och det räcker inte med en skål som står framme med fräscht och kallt vatten. Inte för den hund som ska jobba.

– Sätt i något som hunden tycker är gott, så att det blir som en sorts soppa. Om jag ska ut och jaga så ställer jag fram en skål med sju deciliter vatten som jag tillsatt något gott i. Dessutom har jag alltid vattenflaskan med på jakt, en flaska till hunden. Många jägare tycker att hunden får hitta vatten själv i skogen, men unghundar och väldigt ivriga jakthundar glömmer lätt bort att dricka. Ju mer avlad den är för att arbeta hårt, desto lättare glömmer den bort att dricka.

Sedan tog Tomas åter till orda och talade om vikten av en träningsplanering: att faktiskt tänka ut vad hunden ska vara bra på och när.

– På så vis eliminerar jag slumpen, eller att det är domarens fel att det går dåligt. Jag vill se till att vara så bra förberedd som möjligt.

Han vill att vi ska sätta upp mål och välja tävlingar där toppformen ska infinna sig. Vi ska se hur tävlingsåret ser ut.

– Blir jag bättre om jag är med på alla tävlingar eller några?

Jag sitter där och inser att min vorsteh Hagel faktiskt är i usel form just nu. Det märks ju knappt när man har en sådan ”grundintensiv” hund, men så är det. Sedan valpen Gizmo kom in i huset i mitten på mars har motionen blivit väldigt ”valpanpassad”. Bara någon enstaka gång i veckan har jag och Hagel kommit ut på en längre runda. Och så fick han kennelhosta i slutet på maj som inte heller direkt förbättrade formen.

Så nu ska jag ta tag i det där. Jag har satt upp två större mål.

Den 25 augusti inleds fågeljakten. Då ska han vara i betydligt bättre form än han är idag. Det är lite kort om tid men kondisen ska absolut hinna förbättras en hel del till dess. Jag tänker att vi också ska träna hans fotleder på balansbollar och liknande för att få ett större samspel mellan nerv- och muskelsystemet. Jag har upplevt att han lite lätt ”vrickar fötterna” så då borde en sådan träning bli bra.

Det andra målet är en Nose Work-tävling den 24–25 september. Då ska han ha hunnit få en ännu bättre form och en ännu större sökuthållighet. Då vill jag att vi presterar vårt yttersta.

Hagel fick hänga med på löprundan med lätt vikt i klövjeväskan.
Hagel fick hänga med på löprundan med lätt vikt i klövjeväskan.

Så idag fick Gizmo minsann stanna hemma ensam medan jag och Hagel gav oss ut på en löprunda i regnet. Att springa i regn är inte alls så pjåkigt. Riktigt skönt och man känner sig extra hjälteaktig när man kommer hem.

Hagel fick ha en lätt klövjeväska på sig under rundan, en halvliters petflaska med vatten i varje väska, det blir 0,5 kilo gånger 2. När han är i bättre form brukar jag ha en vattenflaska som är en och en halv liter i varje väska, vilket blir totalt 3 kilo. Det stämmer ganska bra med vad Tomas rekommenderade:

En frisk hund kan bära 10–15 procent av sin kroppsvikt i 10–30 minuter. Det blir 2,5 till 3,75 kilo på en hund som väger 25 kilo.

Så nu över till dig. Hur är formen på din hund? Och vilka är dina mål? När ska ni prestera som bäst? Berätta gärna om hur ni gör när ni förbättrar formen. =)

/ Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s