Septembers nyhetsbrev

IMG_8447Nu kan jag äntligen berätta. Jag håller på att utbilda mig till det roligaste som finns – Nose Work.

Jag ska medge att när jag hörde talas om Nose Work i början så tyckte jag att det lät som nåt tjoller. Gå runt där och sniffa bland pizzakartonger! Vilket larv.

Men så var det en tjej som visade lite mer. Hon visade att man kunde gömma en tops med doft bland bokhyllorna hemma. Eller runt bilen. Eller i en industrimiljö.

Plötsligt fattade jag hur likt det var räddningshundträningen! Som är det roligaste jag hållit på med tidigare någonsin. Det är bara det att vi byter ut doften av en hel människa mot en liten droppe hydrolat av eukalyptus, lagerblad eller lavendel.

Man började med Nose Work i USA år 2006. Tre professionella hundtränare som höll på med narkotika- och specialsök; Amy Herot, Jill Marie Obrien och Ron Gaunt, märkte att hundarna alltid var så nöjda, tillfredsställda och avslappnade efter att de fått jobba. De tänkte att det vore ju jättebra om vanliga sällskapshundar fick träna på ett liknande sätt. Därför tog de fram Nose Work.

I maj 2014 startade Svenska Nose Workklubben, SNWK. Från början var det sju medlemmar. Efter ett år var det 700 medlemmar. Jag tror att antalet kommer att öka lavinartat för det här är så bra och så roligt!

Nose Work kan man träna bara för att det är en enormt kul och nyttig träning. Det passar verkligen alla hundar. Sökarbetet utförs i koppel. Även hundar som agerar utåtagerande mot andra kan vara med eftersom man söker en i taget.

Man kan också tävla i det. Det finns tre klasser; NW1, NW2 och NW3.

I första klassen ska hunden bara hitta doften eukalyptus.

I andra klassen ska den hitta eukalyptus och lagerblad.

I tredje klassen ska den kunna hitta eukalyptus, lagerblad och lavendel.

Söket görs i fyra moment:

Behållarsök

Inomhussök

Utomhussök

Fordonssök

Du kan läsa mer detaljer om det här.

Jag har precis kommit hem från den andra helgen av tre i min utbildning till Nose Work-instruktör, läs mer om det här. Jag utbildar mig i Borlänge med Marie Fogelquist och Mats Hedlund som lärare. Det är dom som tagit Nose Work till Sverige. Det är dom som är Sveriges huvudsakliga gurus i detta. Dom är enormt skickliga på hundträning och specialsök i allmänhet och Nose Work i synnerhet!

I utbildningen har vi redan lärt oss massor. Hur man introducerar hunden för doften och får den att söka. Vi har övat på våra egna hundar och på elevhundar hemma. Vi har lärt oss timing, belöningsplacering, smeller, igångsättning, passiva/aktiva markeringar och förstås allt om doftprov, behållarsök, inomhussök, utomhussök och fordonssök. Vi har jobbat med urvalsbana och störningsdofter.

Nu sista kurshelgen den 11–13 september kommer det ett gäng nybörjare samt mer erfarna Nose Work-ekipage som vi ska handleda och visa att vi fattat det här. Vi ska ha skriftligt prov och göra egna doftprov. Om jag klarar allt blir jag diplomerad Nose Work-instruktör.

Men jag vill inte ”jinxa” och lansera en färdig Nose Work-kurs redan nu. Jag har förstås stora planer, men jag presenterar dem först när allt är klart. Så om du blir lika laddad som jag på det här och vill gå en kurs NU måste du tyvärr vänta ett liiiitet tag till =) Men snart, snart händer det förhoppningsvis grejer!

Nu byter jag ämne. Nu handlar det om valpkurs. I mitt förra nyhetsbrev lanserade jag årets tredje valpkurs som blir i oktober. Kursen blev snabbt full och fick många reserver. Ja, den fick så många reserver att jag kände mig otillräcklig. Jag insåg att hur många valpkurser jag än kör så kommer det ändå alltid att bli några som inte hinner vara med och som blir besvikna. Visst finns det andra bra aktörer också som kör valpkurser men det räcker ändå inte till.

Så jag började fundera på olika sätt att nå många valpägare på en gång. Jag vill ju inte ha fler än åtta deltagare på mina valpkurser eftersom jag vill att kursen ska hålla en viss kvalitet och att deltagarna ska känna att de får den hjälp de behöver. Men fanns det något annat sätt?

Så jag tänker hålla en valpföreläsning. Visst – det är roligare om man även får träna sin egen hund praktiskt. Men jag tänker att jag kör en koncentrerad teoretisk valpkurs där jag går igenom allt det viktigaste som jag tar upp på mina valpkurser.

Och nu finns inget maxantal på hur många som får komma. Alla som vill är välkomna! Så ta med din hundintresserade granne, jobbarkompis eller släkting. Mycket av innehållet kan appliceras på alla hundar, inte bara valpar.

Den koncentrerade teoretiska valpkursen kommer att behandla saker som välja valp, vilken du INTE ska välja, rumsrenhet, hur du gör när du ska lämna valpen ensam, första övningarna, inkallning, gå i koppel utan att dra, hur du tränar sitt/ligg stanna kvar och bygger föremålsintresse.

Den kommer att handla om valpens skötsel och hälsa, kloklippning och fysisk träning – hur långt törs du gå egentligen?

Den kommer att handla om hur du får bra hundmöten och jag tar upp miljöträningens viktighet, nosarbetets viktighet och hur du lägger de första spåren.

Det kommer även att finnas tid för hundägarna att ställa frågor.

Korta fakta om valpföreläsningen:

När: Söndag den 18 oktober.

Tid: Klockan 18.00–ca 20.00.

Var: Ytterviks Byagård. (knappa in adressen Yttervik 43, Skellefteå.)

Pris: 200 kronor per person. Du kan betala kontant eller swisha på plats. I priset ingår fika.

Anmäl: För att få ett hum om hur många som kommer, och hur mycket fika som krävs, vill jag att du anmäler dig genom att mejla rackarungarnashundskola@outlook.com. Meddela då också om du inte tål mjölk, gluten etc.

Deadline: Anmäl dig senast den 14 oktober. Gör det redan nu så glömmer du inte bort det!

Varmt välkommen!

/ Mvh Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s