Mina fem bästa tips för en bra inkallning

Gosar.jpg

Är din hund lite seg när det gäller inkallningen? Vill den dröja sig kvar och lukta på den intressanta fläcken? Och när den väl kommer så lunkar den sakta? Vad bra, då passar följande fem tips perfekt.

1. TA MED GOTT GODIS. Många som har det här problemet verkar gå sin promenad med tomma fickor. Låt säga att din hund luktar på en superintressant fläck, vilket är att likna vid när du har hittat en ruggigt intressant artikel eller ett spännande inlägg i din smartphone. Då ropar du ”Fido hit”. Hunden hör dig (kanske). Den funderar på om den ska komma till en småsur matte/husse utan godis, eller fortsätta läsa det superspännande inlägget. Vad skulle du välja?

Vi gör om det. Du har supersmarrigt godis med dig i fickan. Hunden vet det. Hunden luktar på sin fläck. Och du ropar ”Fido hit”. Den funderar om den ska komma till en glad matte/husse med smarrigt godis som den älskar (eller en leksak om den värderas högre), eller fortsätta lukta på sin fläck. Jag tror i alla fall att chansen ökat redan nu att Fido kommer oftare och med högre fart.

Är du en av dem som tycker att hunden inte ska behöva godis/leksak när man ropar in den? För den ska ”bara lyda”? Att det handlar om ledarskap? Du tappar inte ditt ledarskap för att du erbjuder en godis när hunden gör som du säger. Du ökar bara sannolikheten för att hunden kommer att göra som du vill fler gånger, eftersom den TJÄNAR på det. Hunden är egotrippad liksom människan själv. Den gör saker som den tjänar på.

Testa att ta med gott godis i en månad och ge hunden en godis varje gång den kommer när du ropar. Se om det blir någon skillnad. Kolla också om du verkar förlora ditt ledarskap för att du erbjuder dessa godsaker. Börjar hunden nonchalera dig och tycka att du är en mesig fjant, eller börja den tycka att du är rätt intressant?

2. ROPA IN HUNDEN OFTA. Många som har det här problemet verkar gå sin runda med hunden lös, och på slutet ropar de in hunden EN gång, kopplar och går hem. Det gör att det inte blir så kul att komma, och inte så kul att bli kopplad för då får man gå hem igen (och sluta läsa alla spännande inlägg i smartphonen – typ.)

Så när du släppt lös din hund, ropa in den efter bara en liten stund. När den kommer ger du den godis och låter den rusa fritt igen. Så här gör du 10-20 gånger på varje promenad. Men det MÅSTE vara gott godis VARJE gång. Annars motarbetar du dig själv. Ungefär var femte gång kopplar du den en kort stund och släpper sedan lös den igen. På det här viset lär du hunden att ”hit” innebär trevligheter och godsaker. Du lär den att det inte är en sådan stor sak att bli inkallad, för den får ju snart springa fritt igen. Du lär den att det inte är så farligt att bli kopplad, den får ju snart komma lös igen.

3. VAR LITE KUL. När du ropar in hunden är det jättebra om du inte står som en stel fiskpinne och ”bara kräver”. Rör dig ifrån hunden, skutta, stoja, bolla med en boll eller med godispåsen. Hunden ska helst springa mot dig i maxfart. Din röst när du ropar ”Fido hit” ska vara glad och distinkt, det vill säga låta som ett kommando men inte surt utan som en glad uppmaning.

4. GE HUNDEN TVÅ CHANSER. Låt säga att din hund verkligen fastnat i en megaintressant fläck. Och du vill ha med hunden NU. Du ropar ”Fido hit” i den glada uppmaningstonen. Hunden reagerar inte. Direkt efter höjer du volymen ett snäpp och barskheten i tonen och ropar igen ”Fido hit!”. Nu är det sista chansen liksom. Bryter hunden sitt luktande där och kommer så är allt genast förlåtet och du är ditt goa trevliga jag med en god godispåse. Står hunden fortfarande kvar med sin fläck är det dags att bryta. Gå dit och peta till hunden med ett ”Nej” eller ”Hörru” och backa sedan några snabba steg och säg hit. Då kommer hunden och får beröm. Kort därefter gör du en ny inkallning som du ser till att den blir riktigt bra så du kan ösa beröm och godsaker över hunden igen och visa hur du vill att det ska se ut.
Många gånger kommer hunden att ana att du är på väg för att bryta med ett petande eller så, och släppa sin fläck och dra undan en bit när du är på väg. Då har ju hunden slutat med sina ”dumheter” och du kan direkt återgå till att bli ditt trevliga jag, kalla in med en trevlig ton och ge beröm. Snart kommer hunden att lära sig att den alltid blir bruten i sitt luktande, och därmed avbryta sitt sniffande tidigare på egen hand. Redan när du säger ”Fido hit” i den barskare tonen.

5. ROPA INTE NÄR DU VET ATT DET SKITER SIG. Om det är uppenbart att hunden inte kommer att lyda, om den precis börjat jaga grannens katt eller är mitt inne i värsta buset med hundkompisen, så kalla inte in den då. Du får säkert gasta ”Fido hit” massor med gånger utan att det händer ett skvatt. Det gör att ditt inkallningskommando urvattnas. Det blir liksom inget att bry sig om – för hunden. Så håll bara tyst då.

Var beredd nästa gång. Då hinner du se JUST INNAN hunden ”tappar hörseln” och kan bryta med ett ”Nej” eller liknande. Eller ha en långlina och arrangera lite lagom svårigheter där du vet att du kommer att lyckas tajma din inkallning innan det är för sent.

Ett extratips:

När du håller på att träna för att få en bättre inkallning ska du ha massor av godis eller busa med leksaken ofta. Sedan när du VET att hunden kan det här så kan du börja ge lite färre godisar, den behöver väl inte ha VARJE gång, men då och då för att upprätthålla intresset. Sluta aldrig helt med godis/leksak, då får du snart börja om på ruta ett igen. Även min elvaårige portugisiska vattenhund Trassel får godis när han kommer på inkallning. Då blir han extra glad. Och det förtjänar väl din bäste vän?

2 reaktioner till “Mina fem bästa tips för en bra inkallning

  1. Jag ramlade in på din blogg av en slump. Många fina hundtips du ger kring träning och många trevliga kurser du erbjuder. Synd att kurserna är så långt borta. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s