Vill du veta kursstarter och få gratis träningstips?

Om du är sugen på gratis tips kring hundträning, inspiration och få veta om kommande kursstarter så borde du prenumerera på Rackarungarnas Hundskolas nyhetsbrev.

Kostar ingenting. Men ger olika tips inom hundträning och annat. Ger förhoppningsvis också en hel del inspiration och en känsla av att ”det vill jag testa”. Dessutom får du veta om kommande kursstarter vilket ger dig ett försprång.

Vill du ha nyhetsbrevet mejlar du bara till rackarungarnashundskola@outlook.com och skriver att du vill ha nyhetsbrevet så lägger jag till dig till listan. Och vill du inte ha det längre mejlar du bara och skriver det. Krångligare än så är det inte =)

Så här såg det senaste nyhetsbrevet ut:

Juli månads nyhetsbrev för Rackarungarnas Hundskola

Vi tar det viktigaste först – valpkursen som börjar 21 juli. I dagsläget ser den faktiskt fullbokad ut, men en vecka innan kursstart ska jag kolla runt med alla som anmält sig och det KAN ju komma några avhopp då – så är du intresserad eller vet någon annan som är intresserad – hör av dig!

Valpkursen kommer att bli en form av intensivkurs med fem träffar, två per vecka. Den kostar 900 kronor och du kan läsa mer om den på rackarungarnashundskola.com.

Jag håller som bäst på med en spårkurs och en av deltagarna sa något intressant: ”Det här med hundmöten är ju som en folksjukdom – alla har problem med det.” Så också deltagaren själv även om det inte var stora problem. Utan bara sådär som många har det – en hund som är lite väl intresserad av den andra hunden som den möter, och gärna vill skälla och markera hur ”farlig” den är.

Vi testade ett hundmöte. Vi försökte distrahera deltagarens hund genom en knuten näve med godis mitt framför nosen just innan han börjat ladda upp. Sedan fick han ”pillra” loss godisarna under transporten förbi den andra hunden. Gick jättebra!

Men vi funderade även på fler sätt. Så att man verkligen ändrar hundens inställning till hundmötena. Så deltagaren fick i uppgift att testa klicker.

Först klickade hon in hunden, så att den lärde sig förknippa klickljudet med smaskigt godis. Sedan gick hon ut på ”hundjakt”. När hennes hund såg en annan hund, och innan den hunnit spänna sig eller bete sig illa, klickade hon och gav godis. Visst – det känns lite avigt att klicka, och alltså berömma, att hunden tittar på en annan hund. Men det fiffiga är att man ställer om hundens humör. Den har inte riktigt tid att vara lika arg och stirrig om det klickas och godis kommer. Och när man gjort så några gånger, kanske inte mer än fem gånger, har hunden lärt sig att en annan hund betyder klick och godis. Och då höll deltagaren inne sitt klick i någon sekund vilket gjorde att hunden tittade på henne och undrade var klicket höll hus. DÅ klickade hon! Som belöning på ögonkontakt istället för att se på den mötande hunden.

– Det gav jättebra effekt, meddelade deltagaren vid nästa kurstillfälle.

Så det kan vara ett tips till dig eller någon hundkompis som har fått en släng av den där folksjukdomen.

Apropå spårkursen ja, deltagarna går från klarhet till klarhet. Nu senast spårade vi på nyslagna lägdor. Jag tycker att det är viktigt att hundarna tidigt i sin spårutbildning får lära sig att spåra på flera olika sorters underlag. För många hundar fungerar som så att de liksom tar ett ”kort” av förhållandena kring det spår de just gått. Att det är så spår är. Och har hunden då bara bilder av sandhedsskog i sitt fotoalbum och plötsligt ska spåra på stenhällar – ja då kan det bli problem.

Jag håller själv på att träna min vorsteh Hagel inför en tävling 2 augusti i Piteå. Vi ska tävla appell spår vilket blir intressant. Spåret fixar han – om jag bara hinner träna några fler gånger på att någon annan har gått det än jag. Hagel har nämligen mest bilder i sitt album av att mattes doft är i spåret – han har svårt att tro att det är ett riktigt spår annars. Lydnadsmomenten sitter snart rätt okej, vi kommer väl inte att plocka 10-poängare hela tiden precis, men det är inte hela världen. Fast jag skulle vilja göra några fler budföringar för att det ska kännas bra och just ja, platsliggning måste vi också träna på =)

Avslutar med att önska dig en skön, aktiv hundsommar!

/ Susanne

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s