Träna hundmöten på torsdag

Hur brukar dina hundmöten se ut?
Hur brukar dina hundmöten se ut?

Här kommer februari månads nyhetsbrev som mejlades ut till prenumeranterna i tisdags.

Hej på dig

Jag börjar med det viktigaste. Jag tänker arrangera en gratis hundmötesträning torsdag den 12 februari kl 18.30. Vi träffas på grusparkeringen intill Folkparken, den som är i hörnet av Jägargatan och Mossgatan.

När du kommer – ta inte ut hunden ur bilen på en gång är du snäll. Vi inväntar rätt tillfälle för att träningen ska bli så bra och naturtrogen som den kan. Det handlar alltså om att gå en vanlig promenad och möta hundar utan att din hund ska skälla, streta för att hälsa eller vilja attackera.

Det här är perfekt för dig som vill träna hundmöten på ett effektivt sätt. Det är en perfekt fortsättning för dig som varit hos mig i Yttervik och tränat hundmöten och nu vill anta nya utmaningar.

Det är andra gången jag arrangerar en sådan här träningsträff. Senast gick det så bra så några ville försvåra det till nästa gång genom att stanna vid hundmötet, sätta hunden vid sidan och sedan ta i hand med den mötande hundägaren utan att hundarna ska springa runt. Du som vill anta den utmaningen säger till mig där på parkeringen, då får du ett särskilt band runt armen som visar hundägarna du möter att du vill göra hälsningsmanövern. Ni andra utan band passerar bara varandra som vanligt.

Tänk på att ta med bajspåsar och extra gott godis eller favoritleksaken. Ska du lyckas vara intressantare än de mötande hundarna får du lägga in en extra växel. =)

Meddela gärna via mejl eller genom att kommentera på Rackarungarnas Hundskolas Facebooksida, när jag lägger upp informationen om hundmötesträningen där, så jag får ett hum om hur många som kommer.

Här kan du läsa om de fem vanligaste misstagen hundägare ofta gör vid hundmöten.

Här kan du läsa om hur Stina och rottweilern Ozzy gjorde för att få trevligare hundmöten.

Så över till träningstipset.
Det handlar om inkallning. Om att göra den lite svårare – om du har flera hundar. Det går också att göra om du har en hundkompis som du brukar umgås med. Du/ni ska kalla in hundarna en i taget.

När jag gör den här övningen med min portugisiska vattenhund Trassel och min vorsteh Hagel så sätter jag dem med ett litet avstånd mellan varandra. Det är för att de inte lika lätt ska ryckas med när den första hunden får inkallningssignal. Sedan går jag iväg en lagom sträcka och vänder mig om mot hundarna.
Ofta sätter jag upp en stoppande hand mot den hund som inte ska kallas in, för att ge trygghet och förtydliga. Sedan kallar jag in den hund som ska kallas in genom att säga namnet, Hagel eller Trassel. Jag ser till att inte låta för ”peppande” då det kan locka den andra hunden att komma den med. Jag säger ”Trassel”, han kommer springande och när han satt sig ropar jag ”Hagel”. Eller tvärtom. Jag är noga med att turas om. De ska inte lära sig att den ene alltid får springa först, de ska koncentrera sig och lyssna på vems tur det är.

Om du bara har en hund går det här att göra med en hundkompis. Sätt era hundar med ett litet avstånd i början, gå ifrån och ropa sedan in, en i taget. Kom ihåg att agera behärskat så ni inte triggar den hund som ska vänta.

Här kan ni se en film på hur jag gjorde en snöig dag i januari:

Det var allt för denna gång. I nästa nyhetsbrev planerar jag att berätta om en eller ett par nya kursstarter, helt nya kurser som jag inte kört förut. Spännande =)

Vi syns på hundmötesträffen hoppas jag!

/ Susanne

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s