Decembers nyhetsbrev

Trots bristen på snö så lackar det mot jul. Ibland är det läskigt vad tiden går fort. Jag ska hinna fixa julklappar. Och släkten vill gärna att jag klämmer ur mig en liten önskelista också. Alltid lika knepigt.

Om du är i samma sits så har jag som av en händelse värsta supertipset! Önska dig ett presentkort hos Rackarungarnas Hundskola. Skicka bara den här länken till din sambo, mamma eller vem som nu passar bäst (kanske alla =)) https://rackarungarnashundskola.com/kop-presentkort/ Om de är smarta och snälla nog att uppfylla din önskan så bokar vi sen upp en eller flera givande träffar där du och din hund får träna på precis det ni vill. Det kanske är lydnad, klicker, spårning, uppletande, miljöträning, hundmöten eller något annat. Hoppas vi ses =)

Sedan vill jag bara berätta att det finns EN plats kvar på musherkursensom du kan läsa mer om här. Den hoppas jag ska kunna starta i januari, om det bara kommer nog med snö. Kursen är upplagd på fyra vardagskvällar, på torsdagar, och sedan en femte träff som blir en längre hundspannstur som avslutning en helgdag då vi tar med lunch och njuter av livet =). Den kostar 3 000 kronor. Värt om du frågar mig – för du får verkligen ett helhetsgrepp om det här med hundkörning och blir trygg på släden.

Just nu pågår en allmänlydnadskurs, och efter nyår blir det en till allmänlydnadskurs följt av en Våga tävla lydnadsklass 1. Samtliga är redan fullbokade men jag har planer på olika kortkurser över helger. Blir det ingen snö så ökar chanserna för det. Jag funderar i så fall på en grundkurs i klickerträning samt en Rambohelg. Vad skulle du föredra helst?

Avslutningsvis kommer ett tips på en bra nosövning att aktivera hunden med inomhus. Håll till exempelvis i köket. Lek igång hunden med favoritleksaken. Sedan säger du sitt stanna kvar, om den kan det, eller knyter fast den med ett koppel i något stabilt. Visa att du har leksaken och gå sedan in i ett rum intill, typ vardagsrummet, gärna så att hunden ser litegrann av dig men inte för mycket.
Göm leksaken på ett enkelt ställe i början, under en stol, ett bord eller liknande. Gå sedan tillbaka och visa utan större dramatik att du nu är utan leksak. Koppla loss, eller frigör hunden från sitt stanna, och säg ett peppande kommando som Sök eller Leta.

Första gångerna kan hunden behöva stöttning av dig, att du hänger med lite i bakgrunden och finns där. Men försök låta hunden jobba så självständigt som möjligt. När den hittar grejen är du översvallande i beröm och visar hur imponerad du blev av hundens supernos. Busa, kampa och dra lite. Låt hunden vinna några gånger. Sedan kan du fiska fram en hundgodis för att återfå leksaken.
Till hundar som är riktigt ”snåla” om sin leksak har du två LIKADANA leksaker. När den hittat den gömda leksaken och ser ut att vilja gå undan med den, så tar du fram den andra och drar den retsamt över golvet. Det är möjligt att hunden försöker leka själv med sin egen leksak ett tag, men ganska snart kommer den att lockas av att leka med din leksak för den är ju betydligt mer levande och rolig. När den kommer så släpper den ofta sin leksak och då får hunden den nya leksaken ivägkastad en bit som tack och belöning. Den byteshandeln lär sig många hundar snabbt. Som avslutning – när du verkligen vill ha båda leksakerna för att kunna avsluta eller göra om letaövningen – erbjuder du en smarrig godis i utbyte istället.
Är din hund inte intresserad av leksaker? Gör då samma sak fast med godis. Göm gärna godisarna i en liten ask, som en snusdosa eller liknande. Om du hittar en riktigt stabil ask/burk kan du utöka övningen så att när hunden hittat godisasken ska den komma med den till dig så du öppnar den och hunden kommer åt godisarna. Samarbete! =)

Det var allt för denna gång. Hoppas ni får en lugn och trevlig jul med många långa hundpromenader i gnistrande snö! =)

/ Med vänlig hälsning Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s