Gå Nose Work-kurs steg 1

IMG_8447

Nose Work är något av det roligaste, nyttigaste och häftigaste du kan göra med din hund! När hunden får använda sitt luktsinne för att söka specifika saker blir den stolt, glad och tillfredsställd.

Nose Work kan jämföras med narkotikasök som polishundarna gör. Principen är densamma. Men istället för narkotika använder vi de lovliga ämnena eukalyptus, lagerblad och lavendel. Vi droppar en droppe av vattenbaserad hydrolat på exempelvis en möbeltass eller en tops, gömmer den och låter hunden söka efter doften.

Hunden tycker förstås inte att doften av en droppe eukalyptus är särskilt intressant från början, men det är bland annat det som vi tränar under kursen.

Nose Work kan du träna med din hund bara för att den ska få utlopp för sin energi och använda sin fantastiska nos på bästa sätt. Du kan också tävla – läs mer om det längre ned.

Jag är diplomerad Nose Work-instruktör och kör mina kurser och doftprov i samarrangemang med SNWK.

På mina kurser ingår ett doftprov som deltagarna får göra som avslutning – det krävs ifall man vill tävla. Doftprovet registreras hos SNWK. Även om man som hundägare ännu inte är säker på om man vill tävla eller inte så är det bra och framför allt kul att göra provet. Då är det gjort och inget hindrar sedan om du skulle få ett tävlingssug.

Nose Work-kursen steg 1 är upplagd på sex träffar, 1,5 timme per gång. Den sjätte och sista träffen ägnas åt doftprovet – då kommer en annan diplomerad NW-instruktör eller domare och bedömer dig som deltagare tillsammans med mig så allt blir rätt och riktigt.

Under kursen får du lära dig hur du får doften av eukalyptus att bli värdefull för hunden. Du får träna din tajming på din belöning. Du och hunden får träna upp er förmåga att söka bland behållare, inomhus och även lite fordonssök. Du får lära dig mer om Nose Work, hur man gör det svårare, roligare och utvecklas ännu mer. Du får lära dig hur tävlingar går till.

Kursen kostar 1 800 kronor, inkl moms. Då ingår en flaska vattenbaserad hydrolat av eukalyptus, doftprov och en skojtävling.

Om du vill tävla:

Det finns tre klasser. I alla klasser genomför den tävlande fyra olika sök i olika miljöer. Det är:

• Behållarsök: att söka utomhus eller inomhus bland lådor, kartonger, resväskor och andra typer av behållare.
  • Inomhussök: att till exempel söka av ett rum med vanligt möblemang, ett kontor, klassrum eller en industri.
  • Utomhussök: att söka exempelvis runt containrar, bland diverse bråte vid en industri eller en altan. Endast fantasin sätter gränserna.
  • Fordonssök: att söka av 1–5 fordon på utsidan. Alltså inte inne i kupén eller i motorrummet.

För att få tävla krävs att du gjort ett doftprov som arrangerats i samarrangemang med SNWK, Svenska Nose Workklubben. Provet är inget att gruva sig för =). Det görs för att säkerställa att hunden förstår vilken doft den ska leta efter så man inte börjar tävla och ställa orimliga krav om hunden ännu inte förstått. Doftprovet ingår i kursen.

När du gått Nose Work steg 1 kan du gå vidare och gå Nose Work steg 2 och 3. I de kommande kurserna tränar vi in markeringar, vi utvecklar söket, lägger till utomhussök, utökar svårigheterna och lägger även in doften lagerblad och lavendel. Mer information om steg 2 och steg 3-kurserna kommer senare.